• Ion Stoica și Matei Zaharia, co-fondatori ai Databricks, contribuie la succesul companiei evaluate acum la 62 de miliarde de dolari, după o finanțare de 10 miliarde de dolari.
  • Databricks își propune să construiască următoarea companie de infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari”, declară Vince Hankes.
  • Compania Databricks, este înființată acum 11 ani.

Databricks, compania din San Francisco specializată în gestionarea volumelor mari de date și inteligență artificială, obține o finanțare de 10 miliarde de dolari în cea mai mare tranzacție de venture capital din 2024. Evaluarea companiei ajunge la 62 de miliarde de dolari, în septembrie 2023 compania este evaluată la 43 de miliarde de dolari, conform Financial Times, citat de ZF.

Compania are 2 co-fondatori români, acestia fiind Ion Stoica și Matei Zaharia. Databricks, atrage investiții de la unii dintre cei mai activi jucători din tehnologie, precum Thrive Capital, Andreessen Horowitz, Insight Partners și Iconiq Growth. Vince Hankes, partener Thrive Capital, a declarat că firma a investit „cel puțin” 1 miliard de dolari în această rundă.

Ce rol joacă noua finanțare în competiția globală pentru talente din inteligența artificială?

Ali Ghodsi, co-fondator și CEO al Databricks, a subliniat că noul capital va ajuta compania să concureze pentru talente cu alte întreprinderi de inteligență artificială, precum OpenAI și Anthropic: „Războiul talentelor pentru inteligența artificială este fără precedent. Deja existau niveluri nebănuite de compensare pentru inginerii de software din Silicon Valley, și de acolo a crescut”.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Potrivit lui Vince Hankes, „marea majoritate” a sumei este folosită pentru a ajuta angajații să încaseze opțiunile pe acțiuni lucrative și să acopere obligațiile fiscale aferente. Găsirea unor modalități de ‘eliberare a presiunii’ pentru angajați ar ajuta întreprinderile nou-înființate precum Databricks să concureze pentru talente cu întreprinderile publice precum Alphabet, unde angajații își pot vinde acțiunile în orice moment.

Cum plănuiește Databricks să-și folosească capitalul pentru a domina piața AI?

Restul capitalului este  direcționat către dezvoltarea de noi produse de inteligență artificială, achiziții strategice și extinderea operațiunilor internaționale. „Databricks își propune să construiască următoarea companie de infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari”, a declarat Hankes.

Printre ceilalți investitori în această rundă se numără fondul suveran din Singapore, GIC, DST Global al lui Yuri Milner și MGX, un fond din Emiratele Arabe Unite prezidat de șeicul Tahnoon bin Zayed al-Nahyan.

Databricks, înființată acum 11 ani, înregistrează o creștere în ultimul an și estimează venituri anuale de 3 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii viitoare. De asemenea, compania se așteaptă să genereze flux de numerar liber pozitiv pentru prima dată în ianuarie.

Cu toate acestea, Ali Ghodsi a declarat că listarea publică nu este o prioritate imediată: „Cel mai devreme vom deveni publici anul viitor, dar acum avem flexibilitate”.

Cine sunt Ion Stoica și Matei Zaharia?

Ion Stoica, președintele executiv și co-fondator al Databricks, este profesor în cadrul Departamentului EECS de la UC Berkeley. Este implicat în dezvoltarea unor proiecte de referință, precum Apache Spark, Apache Mesos și Tachyon.

Matei Zaharia, CTO și co-fondator al Databricks, este profesor asociat la UC Berkeley. El a început proiectul Apache Spark în timpul doctoratului său în 2009 și contribuie la dezvoltarea altor software-uri de date și AI, precum MLflow și Delta Lake.