- DEBRA încurajează companiile să finanțeze investițiile prin capital propriu și reduce astfel dependența de datorii și riscurile financiare asociate îndatorării excesive, scrie ZF.
- Propunerea oferă o deducere fiscală pe baza creșterii capitalurilor proprii ale unei companii, ce stimulează investițiile și sprijină dezvoltarea întreprinderilor, mai ales a IMM-urilor.
- DEBRA impune restricții asupra deductibilității dobânzilor pentru datorii, ceea ce poate afecta companiile care depind de finanțarea prin împrumuturi, prin creșterea costurile fiscale.
În 2022, experții Comisiei Europene lansează iniţiativa DEBRA (Debt-Equity Bias Reduction Allowance) ca propunere legislativă menită să reglementeze deducerea dobânzii și să încurajeze finanțarea prin capital propriu, în loc de datorii, în scopul impozitului pe profit, scrie ZF.
Advertisment
Care este scopul DEBRA?
Scopul principal este de a reduce favorizarea îndatorării și de a sprijini investițiile companiilor prin capital propriu prin corectarea un dezechilibru favorabil finanțării prin datorii.
România, ca și alte state membre UE, limitează deductibilitatea dobânzilor pentru datorii, conform Directivei ATAD. Această limitare creează o preferință în managementul financiar al companiilor pentru îndatorare, în defavoarea capitalurilor proprii.
Titlurile zilei
Propunerea DEBRA dorește să neutralizeze această tendință și încurajează utilizarea capitalului propriu prin reducerea deducerii costurilor de împrumut.
Care sunt aspectele principale ale propunerii DEBRA?
DEBRA se aplică tuturor contribuabililor supuși impozitului pe profit în UE, cu excepția întreprinderilor financiare. Propunerea cuprinde două măsuri majore:
- Indemnizaţia pentru capitalurile proprii: Aceasta se bazează pe creșterea anuală a capitalurilor proprii ale unei companii și se calculează prin înmulțirea acestei creșteri cu o rată a dobânzii stabilită de fiecare stat membru.
- Limitarea deductibilităţii dobânzii: Reducerea deducerii costurilor de împrumut, pentru a limita avantajele financiare ale îndatorării excesive.
Întreprinderile financiare sunt excluse deoarece deja sunt reglementate separat în ceea ce privește capitalurile proprii și datorită cerințelor specifice de reglementare.
Cum se calculează indemnizația pentru capitalurile proprii?
Indemnizaţia se calculează pe baza diferenței dintre capitalurile proprii la sfârșitul unui an fiscal și capitalurile proprii de la sfârșitul anului anterior.
În cazul în care această diferență este negativă, contribuabilul va plăti taxe pe suma respectivă pe o perioadă de 10 ani.
Rata dobânzii relevante include o rată de bază (fără risc) și o primă de risc care diferă în funcție de dimensiunea întreprinderii (1% pentru companiile mari și 1,5% pentru IMM-uri).
Care sunt avantajele directivei DEBRA?
Principalele avantaje ale DEBRA sunt:
- Armonizarea reglementărilor fiscale: Reducerea dezechilibrelor și concurenței fiscale neloiale între statele membre.
- Stimularea investițiilor: Reducerea costurilor asociate cu capitalul propriu va sprijini investițiile și va contribui la creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
- Sprijin pentru IMM-uri: Facilitarea accesului IMM-urilor la capital propriu, ceea ce le va ajuta să se dezvolte și să investească în inovație.
DEBRA promovează o impozitare echitabilă între datoriile și capitalurile proprii, prin recunoașterea deductibilității dobânzii pentru capitalul propriu, similar cu tratamentul fiscal al datoriilor.
Care este impactul DEBRA asupra întreprinderilor?
DEBRA reduce dependența de datorii prin stimularea stabilității financiare a companiilor și capacitatea acestora de a face față crizelor economice.
Indemnizaţia pentru capital propriu atrage investiţii și sprijină creșterea capitalului propriu, cu un impact pozitiv asupra proiectelor de cercetare-dezvoltare și inovare.
Limitarea deductibilităţii dobânzii poate afecta negativ companiile care depind mult de finanțarea prin împrumuturi, crescându-le costurile fiscale și diminuându-le profitabilitatea.
Care sunt implicațiile pentru Cadrul BEPS 2.0?
DEBRA poate influența implementarea Pilonului Doi al BEPS 2.0, deoarece modifică tratamentul fiscal al capitalului propriu și al datoriei. Aceasta poate afecta ratele efective de impozitare (ETR) ale companiilor, ce necesită ajustarea strategiilor financiare și a proceselor de raportare pentru a se conforma noilor reglementări, atât în cadrul DEBRA, cât și al BEPS 2.0.