• Hostiuc, ZF: România stă foarte bine din punct de vedere fiscal.
  • Hostiuc, ZF: Din punct de vedere al birocraţiei stăm foarte prost.
  • România are 899.000 de firme mici, mijlocii şi micro.
  • Hostiuc, ZF: Legislația muncii stă în calea creşterii pe piaţa locală.
  • Hostiuc, ZF: Firmele au nevoie de flexibilitate pe piaţa muncii.

România stă bine, chiar foarte bine din punct de vedere fiscal, al impozitelor şi taxelor pe companii, dar din punct de vedere al birocraţiei stăm foarte prost, spune Cristian Hostiuc, director-editorial la ZF.

Companiile evită cât pot de mult să facă angajări din cauza unei pieţe a muncii birocratice, care favorizează mai degrabă o retorică de angajare la stat decât una antreprenorială.

Taxele mici sunt anulate de forţa văzută şi mai puţin văzută a birocraţiei bugetare, care devine din ce în ce mai fanariotă şi îşi consolidează poziţia în fiecare an.

Titlurile zilei

Trump impune tarife comerciale reciproce pentru zeci de țări
Acțiunile Apple și Nvidia scad după anunțul lui Trump
Piețele globale scad puternic
Isărescu: economiile se schimbă din cauza crizelor
CUM SE MIȘCĂ BVB?
ROBOR la 3 luni scade la 5,89%

La un moment dat, antreprenorii se satură de a face business şi pur şi simplu nu mai vor să crească, nu mai vor să facă investiţii, nu mai vor să facă angajări, nu mai vor să se lupte şi cu statul, şi cu angajaţii.

Pe lângă faptul că taxele pe muncă sunt mari, companiile se confruntă şi cu legislaţia muncii, care, în România, favorizează angajatul.

Un angajat poate să plece când vrea el, practic peste noapte. În schimb, o companie nu-l poate concedia oricând doreşte.

De ce se satură antreprenorii să facă business în România?

Pentru că nu pot să angajeze repede și după aia să renunțe la angajați în cazul în care business-ul nu merge bine. Nici o companie nu ar renunța de bunăvoie la angajați dacă lucrurile ar fi ok. Noi am putea avea o clasă antreprenorială mult mai puternică, am putea avea mai multe companii mai puternice, care să investească mai mult. Dacă legislația muncii ar fi mai liberală, mai flexibilă. Adică nu crește business-ul suficient de mult”, spune Cristian Hostiuc, pentru Aleph Business.

Este realizabilă introducerea unei reglementări care să crească mediul de business?

În primul rând nu se poate, pentru că, din punct de vedere politic, nu se acceptă acest lucru. Adică toate partidele plâng pe umerii angajaților pentru că acolo sunt votanții și niciun partid nu ar risca să vină cu modificări la legislația muncii. Să zicem în favoarea companiilor, de teamă să nu-și piardă voturile. Așa că vom trăi cu această legislație mulți ani de zile înainte. Singura modalitate în care s-ar putea schimba lucrurile este doar atunci când există o criză, cât avem FMI-ul sau alți creditori internaționali, și atunci ar putea să facă modificări. Acum când nu sunt probleme sau nu sunt probleme atât de mari, nimeni nu riscă să vină cu o altă legislație”, continuă el.

De ce este nevoie pentru ca România să-şi dubleze PIB-ul?

În primul rând de investiții, companiile să aibă o predictibilitate a legislației fiscale, a nivelului de taxe și de impozite, să fie o legislație a muncii flexibilă în cazul în care ai o criză în sectorul tău și se întâmplă ceva la o companie, să te poți mișca repede. Noi am ajuns la un anumit nivel și de aici în continuare ne trebuie alte instrumente pentru creștere”, încheie Cristian Hostiuc.