• David Solomon avertizează că listarea la bursă nu mai este o necesitate pentru companiile mari, deoarece acestea pot obține finanțare și lichiditate pe piețele private la scară largă, scrie FT.
  • Companii precum Stripe, OpenAI și SpaceX preferă să rămână private, exploatează fonduri de capital de risc și piețele secundare pentru lichiditate.
  • Goldman Sachs utilizează AI pentru automatizarea proceselor și reduc astfel drastic timpul necesar pentru redactarea documentelor de IPO.

David Solomon, CEO-ul Goldman Sachs, sfătuiește companiile private să fie foarte atente înainte de a decide să iasă pe bursă, scrie FT.

Potrivit acestuia, accesul la capital privat s-a extins semnificativ și elimină necesitatea unei listări publice pentru multe firme.

În prezent, companiile pot obține atât finanțare, cât și lichiditate pe piețele private, ceea ce face ca listarea să devină relevantă doar pentru organizațiile cu o scală excepțională.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Ce spune CEO-ul?

„Astăzi puteți obține capital privat, la scară… de asemenea, puteți obține lichiditate pe piețele private. Așa că motivele pentru a deveni companii publice, atunci când ajungeți într-adevăr la o scară incredibilă, sunt expuse”, spune el.

„Dacă gestionați o companie care funcționează și este în creștere, dacă o faceți publică, vă va forța să schimbați modul de a o conduce și ar trebui să faceți asta cu mare precauție”, adaugă el.

Cum se transformă piața IPO?

Goldman Sachs a fost un jucător major în procesul de listare a companiilor la bursă. Totuși, această piață încetinește considerabil din 2021, în principal din cauza creșterii ratelor dobânzilor.

Ca alternativă, banca oferă tot mai multe servicii companiilor private mari care evită IPO-urile. Un exemplu notabil este ajutorul oferit Stripe pentru a strânge 6,5 miliarde de dolari în 2023, ceea ce i-a permis să rămână privată pentru mai mult timp.

Care este tendința spre capital privat?

Un număr tot mai mare de start-up-uri majore, precum Stripe, OpenAI și SpaceX, aleg să rămână private, în ciuda valorilor de piață impresionante. Aceste companii au acces la surse masive de finanțare, inclusiv fonduri de capital de risc și investiții din partea fondurilor suverane din Orientul Mijlociu.

Companiile creează mecanisme prin care angajații își pot vinde acțiunile pe piețele secundare, ceea ce le permite să funcționeze ca firme publice, dar fără constrângerile impuse de reglementările bursiere.

Care sunt criticile aduse piețelor publice?

Solomon pune la îndoială avantajele de a fi o companie publică, deoarece acest statut nu este atrăgător pentru mulți lideri de afaceri. Totodată, semnalează o problemă legată de standardele diferite aplicate investițiilor publice și private, în condițiile în care aceiași investitori participă pe ambele piețe.

„Nu este distractiv să fii o companie publică”, spune Solomon. „Cine și-ar dori să fie o companie publică?”

Cum evoluează inteligența artificială în industria financiară?

În discursul său, Solomon vorbește și despre impactul AI asupra activității Goldman Sachs. Banca are acum 11.000 de ingineri, dintr-un total de 46.000 de angajați, și utilizează AI pentru optimizarea proceselor, inclusiv redactarea documentelor necesare IPO-urilor.

De exemplu, un prospect de înregistrare S1, care anterior necesita două săptămâni de muncă pentru o echipă de șase persoane, poate fi acum finalizat în proporție de 95% de AI în doar câteva minute.

Solomon subliniază că, în prezent, doar ultimele 5% din proces mai necesită intervenție umană, restul sunt deja standardizate și automatizate.