- ByteDance trebuie să vândă TikTok unei companii non-chineze până pe 19 ianuarie sau să înfrunte o interdicție totală în SUA.
- Compania afirmă că divizarea este nerealizabilă tehnologic, comercial și legal, iar cazul ar putea ajunge la Curtea Supremă.
- Grupuri pentru drepturi civile susțin că o lege a confidențialității ar proteja mai bine datele utilizatorilor decât o interdicție completă.
TikTok este cu un pas mai aproape de o interdicție în SUA. O curte federală de apel decide confirmarea unei legi care obligă aplicația de social media să își vândă activele unei companii non-chineze sau să fie complet interzisă în țară, scrie The Guardian. Decizia reprezintă cel mai recent episod dintr-o luptă îndelungată între guvernul SUA și TikTok, deținută de compania chineză ByteDance.
Advertisment
ByteDance are termen până în 19 ianuarie pentru a vinde aplicația, altfel aceasta va fi interzisă.
„Milioanele de utilizatori TikTok vor trebui să găsească alte metode de comunicare”, spune judecătorul Douglas Ginsburg. „Această povară este atribuibilă amenințării comerciale hibride a Chinei la adresa securității naționale a SUA, nu guvernului SUA, care a încercat, printr-un proces de mai mulți ani, să găsească o soluție alternativă.”
Titlurile zilei
TikTok declară că separarea de compania-mamă este „imposibilă din punct de vedere tehnologic, comercial sau legal”. Cazul ar putea ajunge la Curtea Supremă a SUA.
TikTok este ținta mai multor procese
În ultimii ani, TikTok a fost ținta mai multor procese, audieri în Congres și anchete la nivel federal și statal. Momentul culminant a fost în aprilie, când președintele Joe Biden a semnat o lege care obligă ByteDance să vândă aplicația unei companii non-chineze până în ianuarie 2025 sau să o închidă. În 2023, Montana a devenit primul stat care a interzis TikTok, însă un judecător a blocat legea înainte ca aceasta să intre în vigoare.
Decizia curții de apel susține că prevederile legii care vizează TikTok „trec testul constituționalității”.
„Partidul Comunist Chinez a demonstrat clar că este dispus să folosească tehnologia pentru a colecta date despre copiii noștri și despre toți cetățenii americani”, spune Josh Gottheimer, un congresman democrat din New Jersey. „Este timpul să luptăm împotriva invaziei informaționale a TikTok asupra familiilor americane.”
TikTok are 170 de milioane de utilizatori în SUA
TikTok are circa 170 de milioane de utilizatori în SUA, aproape jumătate din populația țării. Deși compania-mamă este bazată în China, TikTok susține că operează independent, cu sedii în Singapore și Los Angeles, iar datele utilizatorilor americani sunt gestionate de Oracle, o companie americană.
Mai multe organizații pentru drepturi civile și digitale, inclusiv Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), Electronic Frontier Foundation și Center for Democracy and Technology, se opun interdicției. Într-o scrisoare adresată Congresului, acestea argumentează că o lege ce privește confidențialitatea ar proteja mai bine datele cetățenilor decât interzicerea aplicației.
În timpul audierilor pentru acest caz, unul dintre judecători, Sri Srinivasan, a exprimat îngrijorări legate de controlul unei entități străine asupra datelor cetățenilor americani. El a sugerat că o separare a TikTok de ByteDance ar putea rezolva problema.