• Claudiu Țâmpu fondează, în 2000, business-ul REM.
  • REM e în business-ul de mașini-unelte.
  • Până în 2010, REM are 200 de angajați.
  • În anii următori, REM se extinde în piețe externe.
  • REM livrează peste 20 de utilaje heavy-duty anual.
  • Trimite strunguri verticale către Europa, Asia și America de Nord.
  • Industria globală a mașinilor-unelte e în creștere.
  • În 2020, piața globală e evaluată la 70 mld.$.
  • Estimare: industria mașini-unelte atinge 95 mld.$/2027.
  • REM vine de la Retrofit, Echipări și Mentenanță.

Claudiu Țâmpu, un antreprenor din Bacău, spune că reușește să transforme REM, business-ul local pe care l-a fondat, într-un jucător global din industria mașinilor-unelte. REM intră în business acum două decenii, ca un start-up într-un sector aflat în declin la acea vreme. După anii ‘90, toate fostele fabrici de mașini-unelte din România și-au închis porțile.

Claudiu Țâmpu a văzut oportunitatea: în 2000, cu o echipă de ingineri, pune bazele companiei la Bacău. Acronimul REM vine de la Retrofit, Echipări și Mentenanță. Până în 2010, REM avea 200 de angajați și clienți în întreaga lume. Un moment-cheie în evoluția companiei a fost investiția într-o turnătorie proprie,
care permitea fabricarea componentelor din fontă de mari dimensiuni la standarde internaționale. Mutarea a crescut capacitatea de producție, așa că REM livra peste 20 de utilaje heavy-duty anual.
În anii următori, REM se extinde în piețele externe. Trimite strunguri verticale și freze gigantice către clienți din Europa, Asia și America de Nord. Industria globală a mașinilor-unelte e în creștere.

În 2020, piața globală era evaluată la aproximativ 70 miliarde de dolari, iar estimările arată că va atinge 95 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată anuală de creștere de 4,7%. Expansiunea e susținută de progresul tehnologic, prin integrarea inteligenței artificiale, automatizării și cererea tot mai mare pe piețele emergente.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Ce spune Claudiu Țâmpu, fondator, REM, pentru Aleph Business?

„Pentru prima oară în istorie, anul acesta, REM a reușit să crească productivitatea per lucrător la peste 100.000 de euro. Anul acesta am ajuns la 128.000 de euro. Nu e un lucru ușor, venind de la 28, 30, 45.000, toată lumea care este în branșă știe ce înseamnă lucru cu fierul și cu atât de multe variabile. În esență, producția de mașini-unelte este un management de 15.000 de piese, fiecare piesă are patru condiții. Deci un management de 15.000 de piese cu 60.000 de condiții.

Oricare peste 2% rebut, conduce la neutilizarea mașinii și, respectiv, la costuri extraordinar de mari. Inteligența artificială dă un mare randament, aș putea să vă spun de la colegul meu care se ocupă de așa ceva. El ne spune că noi acum facem rețeaua neuronală a REM, și eu sunt surprins de cât de eficientă este”, spune el.

„Suntem într-un proces de modernizare, folosind specialiști în domeniul IT pentru a crea un soft de management și optimizare a producției, bazat pe inteligența artificială. Astfel, fiecare lucrător va avea un asistent care îi va multiplica aria de activitate de 10 ori. În primă fază de 5 ori, după aceea de 10 ori.

Astfel, dorim să scurtăm timpul de fabricare a mașinilor-unelte și obținerea de soluții cât mai bune, bineînțeles, productivitatea e și mai mare. Care este, în momentul actual, marea, marea, mare problemă a noastră? America este la o productivitate pe angajat de 86.000 de euro, Germania de 38.000 de euro, România de 18.000 de euro. De aici și slaba productivitate a muncii, de asta salariile mici, de asta nu ne permitem aproape nimic, investiții zero.

Trebuie să trecem în zona de productivitate, nu în zona de cifră de afaceri. Zona de productivitate ne interesează pe noi ca și șefii afacerilor”, adaugă el.

Ce planuri aveți în 2025, în acest mediu fiscal impredictibil?

„Guvernații au grijă de Guvern și de tot ce înseamnă aparatul bugetar. Noi, partea activă și lucrativă a statului pe care se bazează toate impozitele în România, trebuie să ne vedem de planurile noastre, luând în considerare exact ceea ce avem. Noi plătim impozite, atât. Trebuie să ne vedem în condițiile de față exact dimensiunea, și știm: angajatul, dacă el a câștigat 2 lei, noi îi plătim 1 leu.

Restul e statul. Aici ar trebui un pic umblat din partea statului pentru a ne ajuta ca performanța omului să se ridice mai mult. Asta înseamnă școlarizare, și probabil școlarizarea statului e mai eficientă în domeniile care sunt de interes. Nu în toate domeniile. Nu toți suntem buni la orice. Fiecare e bun în domeniul lui”, spune fondatorul.

Cum preconizați industria prelucrătoare de mașini din România în 2025? Care sunt oportunitățile și care sunt dificultățile?

„Până în 1989-90, România era al 9-lea producător mondial de mașini-unelte. Am ajuns în timp numărul 39. În România au dat faliment toate firmele de mașini-unelte vechi. Și au mai rămas câteva particulare. Suntem trei și încă vreo două mici. Toate particulare, dar cele vechi toate au apus.

Deci avem viitorul, este în fața noastră. Acestea sunt datele, trebuie să trecem la muncă. Aceștia sunt oamenii, aceasta e pregătirea. Investim continuu în oameni, pentru că ei ne vor ajuta să facem producția, în condițiile date. Nu avem ce să schimbăm, nu avem timp ca să lucrăm la schimbări dramatice. Trebuie să începem cu noi”, spune Țâmpu.

„Asta înseamnă revoluție industrială, implementarea inteligenței artificiale, rețele neuronale, eliminarea timpilor auxiliare, care uneori se duc în 70-80%. Părerea mea este că totul stă în mâna noastră. Și avem o piață undeva de 500% în fața noastră, în momentul în care lumea totală este în dezindustrializare, ce înseamnă Europa.

America se luptă prin taxare ca să se reindustrializeze înapoi. Nu cred că avem vreun motiv să ne plângem la ora actuală. Dârzenie, muncă și o mare reziliență în fața pieții, aici, de fapt, este tot secretul. Răbdare și reziliență”, conchide fondatorul.