• 90% dintre companii încep să implementeze un software de business.
  • SAP S4/HANA e cel mai complex sistem de software.
  • SAP S4/HANA susține companiile să își gestioneze toate procesele de business.
  • 60% din firmele care finalizează implementarea deviază de la planul inițial.
  • 30% dintre companii reușesc să finalizeze transformarea.
  • 32% dintre firme raportează întârzieri majore.
  • 24% dintre companii depășesc bugetele planificate.

Circa 90% dintre firmele respondente încep digitalizarea și automatizarea prin SAP S/4HANA, adică un software care susține companiile să își gestioneze toate procesele de business, arată un studiu Horváth, compania globală de consultanță în management, prezentă în România din 2005.

SAP S/4HAN e cel mai complex sistem de software de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) din suita SAP, care integrează complet procesele unei companii. A fost lansat în martie 2015.

60% dintre firmele care finalizează implementarea deviază de la planul inițial. Depășesc bugetul și termenul stabilit. 65% raportează probleme de calitate. Pe lângă aceste provocări, 30% dintre companii reușesc să finalizeze transformarea.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Ce spune Costin Lăpădat, senior project manager, Horváth România, pentru Aleph Business?

Cu ce oportunități vine, mai exact, SAP S/4HANA?

„În contextul economic actual, putem spune că strategia de digitalizare și automatizare a proceselor de business este din ce în ce mai importantă pentru companiile din întreaga lume, iar SAP S/4HANA joacă un rol important exact în acest domeniu. Cum ați spus și mai devreme, studiul efectuat de Horváth arată că 90% dintre companiile chestionate de către noi au început procesul de transformare de la vechea variantă a SAP-ului, R3-ECC, către noua variantă SAP S/4HANA.

Această nouă variantă propune o altă arhitectură și logică în stocarea și procesarea datelor pentru a îmbunătăți viteza și eficiența operațiunilor. Acest aspect permite companiilor să analizeze și să proceseze datele în timp real, lucru mult mai dificil de făcut în varianta anterioară. Din nou, vorbind despre contextul actual, implementarea unui sistem de tipul SAP S/4HANA este un pas critic pentru companiile care doresc să rămână competitive în acest mediu de afaceri din ce în ce mai digitalizat. Vorbind despre obiectivele de transformare digitală, prin intermediul SAP S/4HANA, din studiul nostru reiese, că cel mai important țel al companiilor participante este optimizarea și standardizarea proceselor de business. Cum ar fi procese de achiziții sau procese de contabilitate.

Drept urmare, SAP S/4HANA poate pregăti business-ul pentru viitor, creând o bază în vederea atingerii maturității necesare pentru următorii pași din strategiile de digitalizare, cum ar fi implementarea unor aplicații de inteligență artificială, SAP S/4HANA facilitând acest lucru. De asemenea, SAP S/4HANA propune o interfață mai prietenoasă pentru utilizatorii finali, cum ar fi contabilii, spre exemplu, astfel încât procesul de introducere și instruire al noilor angajați să fie mai eficient. Nu în ultimul rând, un aspect foarte important, SAP S/4HANA propune soluții eficiente de raportare și facilitează în acest fel leadership-ului companiilor, luarea unor decizii în timp util”, spune el.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le au companiile când vine vorba de SAP și cum le pot depăși?

„Cum ați spus și mai devreme, peste jumătate dintre firme, practic, care au deja finalizat implementarea, au întâmpinat deviații semnificative de la planul inițial, depășind bugetul și termenul stabilit. Drept urmare, în medie, companiile au avut nevoie cu 30% mai mult timp decât estimaseră inițial, pentru a finaliza transformarea. Iar o durată media unui astfel de proiect fiind undeva la 20 de luni. Printre principalele cauze identificate de către noi pentru aceste deviații, se numără extinderea neprevăzută a scopului proiectului, punctele slabe din managementul proiectului și durata necesară pentru testare și migrare față de ceea ce se estimase inițial.

De asemenea, ca soluții, companiile chestionate de noi și care au finalizat procesul de transformare, spun că ar aloca un buget mai mare și o perioadă mai lungă de implementare, de asemenea, reducând complexitatea și scopul proiectului. Un alt aspect cheie și o provocare, când vine vorba de implementarea SAP S/4HANA, este că 98% dintre companii colaborează cu consultanți pentru implementarea SAP S/4HANA. Dintre acestea, 61% lucrează cu firme de consultanță IT, iar 46% apelează la firme de consultanță strategică și de procese.

Cu toate acestea, un rol vital îl joacă procesul de consultanță pentru managementul schimbării, iar doar 21% dintre companii apelează la acest tip de consultanță. Însă, începerea transformării digitale prin SAP S/4HANA este un pas important pentru companiile care doresc să rămână competitive. Și, cu toate acestea, succesul unui proces de succes de implementare depinde de trei coloane principale pe care se va sprijini succesul proiectului. Acestea ar fi planificarea atentă, alocarea eficientă de resurse și prioritizarea corectă a obiectivelor”, adaugă el.