- În 2024, cifra de afaceri a Gomag are +30%, un plus de 38% faţă de 2023.
- Gomag încheie 2024 cu o cifră de afaceri de 3,6 mil. de euro.
- Platforma de comerț generează vânzări de peste 2,2 mld. lei.
- Peste 4.200 de comercianţi folosesc platforma Gomag.
- Compania investește peste 250.000 de euro în 2021.
Cum începi o afacere online? Cosmin Dărăban pornește cu un magazin online creat împreună cu Aurelian Motica. Azi, peste 4.200 de comercianţi folosesc platforma Gomag pentru a-şi dezvolta afacerile în mediul online.
Advertisment
Totul începe din pasiunea pentru calculatoare. La 20 de ani, deschide prima firmă și face site-uri pentru companii. De la site-ul unei farmacii, apare ideea unui magazin online. În 2006, lansează primul e-shop, cu bani proprii. De atunci, reinvestește tot profitul în dezvoltare și marketing.
În 2021, investește peste 250.000 de euro în Gomag. În 2024, compania are o creştere de peste 30% a cifrei de afaceri, până la 3,6 milioane euro. Începutul lui 2025 continuă tendinţa pozitivă, cu o creştere de 28% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda unui context economic şi politic instabil.
Titlurile zilei
Ce spune Cosmin Dărăban, CEO şi cofondator, Gomag, pentru Aleph Business?
Dacă vreau să deschid azi un magazin online, care e primul lucru pe care ar trebui să-l fac?
„Să vedem dacă este cerere în piață. Să căutăm produsele pe care noi vrem să le vindem în Google, să vedem câtă lume își face reclamă, câte alte business-uri investesc bani, să-și plaseze produsele în fața posibilor clienți. Și dacă vedem că este competiție, este super ok să nu ne fie frică, pentru că suntem într-o direcție bună. Mergem în direcția în care oamenii își doresc produsele pe care le vindem.
Da, trebuie să facem un efort de muncă și de marketing pentru a afișa produsele, dar este primul lucru. Dacă vrem să facem un lucru mai avansat, putem să le verificăm cifra de afaceri de la afacerile respective, de la magazinele care fac reclamă, să vedem în ultimii 2-3-5 ani cum a evoluat cifra, mai ales profitul. Pe urmă poți să faci un mic hack, un reverse engineering, să vezi care a fost strategia lor și care este în zona de marketing și promovare pe internet.
Poți să vezi ce e-mailuri trimit, să te abonezi la newsletters, să vezi ce comunică în social media, ce tipuri de postări au, ce reclame au, poți să vezi astăzi, pentru că astăzi este mai simplu să te uiți în datele altora, să-ți faci temele pentru tine, știi? E foarte mișto treaba asta. Și ai putea să plasezi și niște comenzi de produse accesibile de la ei, să vezi cum își tratează clientul post vânzare”, spune el.
„Și atunci poți să spui că ai o strategie câștigătoare, dacă vrei să faci ceva în plus, dacă vrei să faci ceva mai bun din punctul ăsta de vedere. Suntem foarte atenți la ce se întâmplă în întreg ecosistemul nostru pe piață și ne uităm foarte serios să mai aducem automatizări noi. Știm ce provocări sunt în zona de forța de muncă, în procesarea comezilor și mai ales în viteza de a te mișca tu ca și business versus alte afaceri, competitorii tăi bineînțeles. Și atunci noi avem deja o serie de automatizări.
S-ar putea să punem și AI mai intens din punctul ăsta de vedere, dar vrem să simplificăm viața și desfășurarea afacerilor care rulează pe platforma noastră regular. Din punctul nostru de vedere, în zona de e-commerce, ar fi o legislație corectă pentru business-urile mari internaționale care plătesc taxe în alte părți, care vin cu alte tipuri de produse, care sunt mai privilegiate din acest punct de vedere.
Pentru că pentru România, pentru business-urile din Europa, se cer anumite taxe și anumite standarde și oameni care se lucreze aici se fie plătiți aici și în zona asta avem o problemă pentru că prețurile produselor pe care le vând afacerile din România sunt puțin mai mari, adică nu pot fi la fel de competitive cu cei care vând din Asia. Și probabil o reglementare din acest punct de vedere ar ajuta”, adaugă el.
„Să vedem ce facem cu zona asta de retururi, pentru că un comerciant român este obligat să afișeze retur de produse. Clienții sunt tot mai pretențioși din acest punct de vedere, simt că li se permite totul, este în regulă, dar când comanzi de pe un site din Asia, nu mai faci retur. Pentru că știi că nu o să mai primești înapoi un alt produs, probabil o să primești banii, dar lumea e mai restrictivă cu publicul din România.
Pentru magazinele internaționale este mai simplu și datorită brand-ului pe care îl au. Dar lucrul ăsta ar trebui reglementat din punctul meu de vedere. Da, noi suntem tot mai activi și în Republica Moldova. Deja ajutăm antreprenorii din România să vândă în Moldova, dar și pe cei din Moldova să vândă în România sau acolo local. Iar luna viitoare pregătim al doilea nostru eveniment fizic acolo. Avem aproape 100 de magazine, avem jucători mari de acolo, avem parteneri locali acolo. Suntem tot mai legați și cu ecosistemul din Moldova, îl creștem și pe acela. Cred că noi credem foarte mult într-un ecosistem. La fel se întâmplă și pe piața din România”, spune Dărăban.