Forţa dolarului a afectat profiturile din SUA pe tot parcursul anului, afectând producătorii de orice, de la jucării pentru copii la ţigări. Investitorilor le este din ce în ce mai greu să ignore această tendinţă, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de impactul asupra cererii.

“Ca investitor, încerci să te lămureşti – este ceea ce văd o problemă de translaţie sau o problemă de cerere?”, a declarat Jack Caffrey, manager de portofoliu la JPMorgan Asset Management.

Problema de translaţie se referă la modul în care un dolar mai puternic reduce valoarea relativă a vânzărilor realizate în valută atunci când acestea sunt convertite înapoi în dolari. Măsurat în raport cu un grup de alte monede de pe pieţele dezvoltate, dolarul a crescut cu 17% în primele trei trimestre, atingând cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Jonathan Golub, şeful departamentului de strategie pentru acţiuni americane de la Credit Suisse, estimează că, pentru fiecare creştere de 8 până la 10 puncte procentuale a indicelui dolarului, aceste efecte de conversie reduc cu 1 punct procentual câştigurile pe acţiune în cpmpaniile din S&P 500.

Cu câştiguri estimate la 480 de miliarde de dolari, mişcarea din acest an ar reduce profiturile din trimestrul al treilea cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Unii investitori estimează că efectele de conversie ar putea fi chiar mai mari. Michael Walker, manager de portofoliu la AllianceBernstein, a sugerat că mişcarea din acest an ar putea şterge aproximativ 3% din profiturile întregului indice pentru anul în curs.

Mulţi investitori sunt dispuşi să treacă cu vederea astfel de efecte dacă sunt încrezători în puterea de bază a unei afaceri. De exemplu, atunci când Microsoft şi-a redus previziunile de venituri cu aproximativ 500 milioane de dolari la începutul acestui an, acţiunile sale şi-au revenit după o scurtă cădere şi au închis ziua în teritoriu pozitiv.

Cu toate acestea, mai îngrijorător este ideea scăderii cererii, în condiţiile în care rivalii care produc şi vând în monede mai slabe par acum mai ieftini.

Un motiv cheie pentru recenta întărire a dolarului este perspectiva economică mai bună din SUA, în comparaţie cu multe alte ţări, ceea ce înseamnă că cererea ar putea scădea chiar şi fără concurenţă suplimentară.

Atunci când Levi Strauss a raportat în iunie rezultatele celui de-al doilea trimestru, compania a suferit o lovitură de translaţie din cauza dolarului puternic, dar a subliniat că are în continuare o evoluţie bună în Europa. Cu toate acestea, în momentul în care a raportat rezultatele celui de-al treilea trimestru şi o altă lovitură de schimb valutar la începutul acestei luni, directorul executiv Charles Bergh a declarat că clienţii angro din Europa sunt “prudenţi” şi a prezis o nouă slăbiciune “pe măsură ce iarna începe să lovească”.

Pe lângă perspectivele economice ceva mai puţin sumbre din SUA, forţa dolarului a fost încurajată de creşterea rapidă a ratelor dobânzilor din SUA. În timp ce dolarul a scăzut de la maximele înregistrate la sfârşitul lunii septembrie, deoarece investitorii au pariat pe o încetinire a creşterii ratelor dobânzilor de către Fed, o slăbire semnificativă a dolarului este puţin probabilă până când Fed nu va începe efectiv să reducă ratele. Banca centrală a semnalat că nu este pregătită să facă acest lucru până când inflaţia nu atinge ţinta de 2%.

Săptămâna aceasta, Apple a prezis că impactul cursului de schimb valutar asupra activităţii sale se va înrăutăţi şi mai mult în restul anului, reducând veniturile sale cu aproximativ 10% în următorul trimestru.