• 77% dintre companii consideră că cea mai mare provocare a anului 2024 a fost gestionarea impactului creșterii costurilor.
  • Aproape jumătate dintre ele consideră digitalizarea și tehnologia elemente cheie pentru eficiența în afaceri, arată un studiu Valoria.
  • Studiul a fost derulat pe eșantion de 306 companii, din 20 august, până în 10 septembrie.

Costurile mari au fost provocarea numărul unu pentru companii în 2024. Cel puțin asta consideră 77% dintre cele 306 companii analizate în studiul „Evoluția afacerilor din România” al Valoria Business Solutions, ediția numărul 11.

Aproape jumătate dintre ele, 46%, consideră că digitalizarea și tehnologizarea sunt cea mai mare oportunitate pentru afaceri și pentru creșterea eficienței.

Râmân importanți și clienții. 43% dintre companii spun că relațiile cu clienții s-au îmbunătățit în acest an, 42% spun că au rămas la fel, iar  15% spun că în alți ani erau mai bune.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Cum merg vânzările? 55% dintre companii au reușit să le crească în 2024 prin adăugarea de noi produse/servicii în portofoliu, 52% prin creșterea investițiilor în marketing, iar 38% deschiderea de noi canale de distribuție.

Ce indicatori au fost analizați pentru companii?

Indicatorii analizați includ cifra de afaceri, profitul, investițiile, evoluția numărului de angajați și a nivelului salariilor. Sondajul a fost derulat în perioada 20 august – 10 septembrie.

Pe lângă costuri au mai existat provocări mari. Precum atragerea și retenția angajaților, 73%, digitalizarea și automatizarea proceselor, pentru 61% dintre ele și instabilitatea mediului politic și social, pentru 32%.

În ultimele 6 luni retenția personalului s-a îmbunătățit la 19% dintre firme, în timp ce la 70% a rămas la fel. În ceea ce privește controlul costurilor și fluxul de numerar, provocările sunt mai mari, 32% dintre companii au o deteriorare a fluxului de numerar, iar 38% au avut dificultăți în controlul costurilor.