Anul trecut s-au înregistrat, potrivit datelor furnizate de Departamentul Comerțului, creșteri de până la 35% în afacerile din SUA, marja globală de profit fiind menținută peste 13%, un nivel-record raportat la situația din ultimii 70 de ani. Anul 2021 este clasificat astfel drept cel mai profitabil an pentru corporațiile americane din anul 1950 până în prezent, scrie Bloomberg.

2022 însă, marcat de războiul din Ucraina, a dus la o creștere a prețurilor resurselor energetice, a alimentelor și a altor produse, care cel mai probabil va afecta atât profitul corporațiilor, cât și bugetul cetățenilor de rând, menținând astfel inflația la cote înalte.

Succesul anului 2021 a venit la pachet cu o serie de dezbateri pe fondul cauzelor și a efectelor creșterii profitului și deși acționarii au avut cel mai mult de câștigat, au existat compensații și în rândul angajaților . Astfel, creșterea în domeniul forței de muncă este ceea ce ar putea determina, în opinia unor specialiști, creșterea actuală a inflației.Dar, judecând după bursă, investitorii văd vremuri prielnice pentru profit și în anul 2022.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

George Pearkes, un strateg global la Bespoke Investment Group din Charlotte, atrage atenția asupra cotei muncii din venit, care nu crește, oferind prin această ipoteză un contraargument la ideea că cererile salariale sunt cele care împing prețurile pe scara evolutivă.