- Epure, NextUp: Firmele din România trag frâna de mână în 2025.
- Epure, NextUp: Firmele așteaptă să vadă ce se întâmplă cu alegerile și cu taxele.
- Epure, NextUp: Firmele din România își temperează planurile de investiții.
- Epure, NextUp: Business-ul suferă când frână de mână este trasă.
- Epure, NextUp: Vizibilitatea în business vine din date, prin digitalizare.
- Epure, NextUp: Să îți faci acum buget pe 12 luni e doar în imaginație.
Firmele din România își temperează planurile de investiții și dezvoltare, mai ales în contextul în care 2025 vine cu alegeri politice și, odată cu acestea se așteaptă la noi schimbări fiscale și economice, spune Roxana Epure, managing partner al NextUp Solutions, firmă de software contabil.
Primul trimestru din acest an e caracterizat de așteptare în mediul de afaceri din România.
În continuare, mulți antreprenori și manageri trag frâna de mână și preferă să aștepte să vadă ce se întâmplă cu alegerile, cu taxele și cu piața în general.
Așteptarea prelungintă poate deveni o capcană, cu un cost mult mai mare pentru creșterea afacerilor, mai spune ea.
Advertisment
Mulți antreprenori și manageri trag frâna de mână și preferă să aștepte să vadă ce se întâmplă cu alegerile, cu taxele, cu piața în general. La ce se așteaptă mediul de business în 2025, la nivel fiscal. Credeți că vin alte măriri de taxe?
„Nu prea avem de ales în a crede altfel. Da, știm că deficitul de buget e măricel. În primul trimestru din 2025 am adunat deficit și anii trecuți. În afaceri, atunci când ai costuri mai mari decât venituri, trebuie să acționezi. Și la fel este și cu bugetul de stat. Costurile sunt mai mari decât veniturile. Acum, sigur că depinde unde guvernul va umbla mai mult – la costuri sau la venituri. Pentru că până acum știm din experiența noastră din ultimii mulți ani că s-au umblat la venituri. Adică, guvernul a apăsat pe mediul privat, din nou, cu creșteri de taxe, și așa mai departe, și nu a făcut modificări majore la costuri.”, spune Roxana Epure pentru Aleph Business.
În acest climat fiscal și geopolitic, care e rețeta rezilienței și a performanței pentru o companie?
„Antreprenorii nu au de ales decât să își creeze o mică insulă de predictibilitate acolo unde pot să facă asta, adică în ograda proprie. Asta vine din controlul datelor, din datele pe care tu le ai despre business-ul tău, despre trendurile în industria ta, despre trendurile în afacerea ta – adică ce vinzi cel mai bine și acolo o să pui resurse mai multe, care sunt proiectele cele mai profitabile și așa mai departe. Iar asta nu poți să faci decât având date în timp real. Nu poți să iei asemenea decizii într-un mediu atât de instabil. Știm că vin taxe și o să avem costuri mai mari. E tumultul ăsta politic, inclusiv global, care și acela ne pune într-o așteptare. Nu știm. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Iar afacerile nu stau pe loc. Afacerile au costuri care nu țin cont de politic. Și atunci ce au de făcut antreprenorii este să ia măsuri cu cifrele în față. Sigur, eu sunt producător de soft și voi spune că aceste cifre extrem de corecte, detaliate și în timp real nu le poți avea decât cu un soft care să te susțină și să te ajute să iei aceste decizii în mod corect și bazat pe cifre, nu pe intuiție și nici pe speranță și nici uitându-te la providență. Deci, uitându-te în cifre. Cam asta e. Să-și creeze propria insulă de predictibilitate și control în ograda proprie, dat fiind că în contextul din afara afacerilor lor ne putem aștepta la asta.”, adaugă Roxana Epure.
Titlurile zilei
Ce vor antreprenorii de la guvernare anul acesta?
„Vor ce vor dintotdeauna. Predictibilitate. Asta este cel mai important lucru. Vor norme de aplicare a măsurilor fiscale clare, pentru că niciun antreprenor nu înțelege legislația. Ei au nevoie de traducător. În general, acest traducător este contabilul lor. Vrem să vorbim aceeași limbă cu statul. Statul vorbește bugetereză, mediul privat vorbește afacereză, și uite așa nu ne întâlnim la mijloc. Deci să vorbim aceeași limbă. Și vrem măsuri preventive și nu punitive. Respectiv, vrem să avem o direcție care să fie pe înțelesul nostru pe următorii ani, pentru că creșterile afacerilor se plănuiesc pe luni, ani și așa mai departe, și nu de la o săptămână la alta”., conchide Roxana Epure.