Agenția Spațială Europeană (ESA) poartă discuții preliminare cu compania lui Elon Musk, SpaceX, cu privire la utilizarea temporară a lansatoarelor sale, deoarece conflictul din Ucraina a blocat accesul Vestului la rachetele Soyuz ale Rusiei, relatează Reuters.

SpaceX este acum un concurent cheie în cursa pentru soluționarea decalajului provocat de război, alături de Japonia și India. Directorul general al ESA, Josef Aschbacher a spus că discuțiile au rămas într-o fază incipientă și orice soluție de rezervă va fi una temporară.

“Interfața dintre satelit și lansator trebuie să fie adecvată, iar sarcina utilă nu trebuie să fie compromisă de vibrații de lansare incompatibile. Dorim această compatibilitate tehnică, dar nu am cerut încă o ofertă comercială. Vrem doar să ne asigurăm că există o opțiune pentru a solicita mai apoi o ofertă comercială”, a spus Aschbacher.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Conform Reuters, Aschbacher a spus că conflictul din Ucraina a desfințat cooperarea de un deceniu a Europei cu Rusia în aprovizionarea cu gaze și în alte domenii, inclusiv cooperarea în spațiu.
“Acesta a fost un semnal de alarmă. Am fost prea dependenți de Rusia. Și la acest apel de trezire trebuie să ne consolidăm cu adevărat capacitatea și independența europeană. .”

Noul șef spațial al Rusiei, Iuri Borisov, a declarat, într-o întâlnire televizată cu președintele Vladimir Putin luna trecută, că Rusia se va retrage din Stația Spațială Internațională (ISS) „după 2024”, scrie Reuters.
Borisov a clarificat ulterior că planurile Rusiei nu s-au schimbat, iar oficialii occidentali au spus că agenția spațială a Rusiei nu a comunicat niciun plan de retragere.

„Realitatea este că din punct de vedere operațional, lucrările la stația spațială continuă, aș spune aproape nominal”, a spus Aschbacher pentru Reuters. „Depindem unul de altul, ne place sau nu, dar nu avem de ales.”