• Northvolt intră în faliment și afectează industria bateriilor.
  • Compania nu acoperă costurile ridicate și pierde controlul.
  • Europa riscă să devină dependentă de bateriile asiatice.

Northvolt, unul dintre cei mai promițători producători de baterii din Suedia, intră în faliment. O companie care promitea să devină un rival serios pentru giganții asiatici se prăbușește sub greutatea costurilor ridicate, a instabilității geopolitice și a problemelor din lanțul de aprovizionare. Ce spune Silvian Irimia, jurnalist în piața auto, pentru Aleph Business?

Care sunt principalele greșeli pe care le-a făcut Norvolt?

Este un subiect, putem spune, sensibil, pentru că Northvolt era cumva această speranță, această armă europeană împotriva producătorilor asiatici, în special producătorii chinezi de baterii, cum ar fi Kettle sau BYD.
În primul rând, cei de la Northvolt, exact cum au făcut producătorii europeni de automobile, au vrut să prindă din urmă valul ăsta de mașini electrice, un val creat oarecum de producătorii chinezi. Și cei de la Northvolt au pornit pe o mulțime de proiecte în același timp și n-au știut să prioritizeze un proiect față de altul. Deci cumva nu poți să pleci la drum cu șapte lucruri și te aștepți ca toate să meargă bine. Cumva la un moment dat o să se destrame treaba asta și cam asta s-a întâmplat la Northvolt. O mulțime de greșeli operaționale care au dus în acest punct.

În același timp, dacă ne uităm la anul 2024, a fost și cam cel mai slab an dacă ne uităm la vânzarea de mașini electrice. Au fost o mulțime de probleme. Legat de viitor, desigur, va crește cumva dependența producătorilor europeni de automobile, de producătorii de baterii asiatici, în special producătorii chinezi, și cumva această tranziție către industria de mașini electrice va fi cumva încetinită. Pentru că, în acest moment, Europa reprezintă cam 3% din producția mondială de baterii. Asta până să se întâmple toată această nebunie cu Northvolt. Și cumva până la finalul decenului, Europa vrea să ajungă la 25%.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Această tranziție va fi, desigur, mai lentă și apar și anumite probleme pentru că, principalul colaborator al celor de la Northvolt era Volkswagen. Și am văzut deja că Volkswagen trece prin niște dificultăți economice. Au închis fabrici, au început să concedieze anumiți angajați. Deci cam astea ar fi repercusiunile.”, afirmă Irimia.