• CFR Marfă are afaceri în scădere și pierderi în creștere, în timp ce concurenții privați sunt pe profit, scrie ZF.
  • Ministerul Transporturilor vrea să lichideze CFR Marfă și să creeze Carpatica Feroviar, care va prelua active și angajați.
  • CFR Marfă trebuie să vândă active pentru a returna statului 570 milioane euro, ajutor de stat considerat ilegal de UE.

CFR Marfă, transportatorul feroviar de stat pentru mărfuri, încheie anul trecut cu afaceri de 677 milioane de lei, în scădere cu 13% față de anul precedent, scrie ZF.

Compania raportează pierderi mai mari, de 328 milioane de lei, comparativ cu 231 milioane de lei în anul anterior.

Astfel, CFR Marfă continuă să se afunde în pierderi, în timp ce concurenții privați pe piața transportului feroviar de marfă reușesc să realizeze profit.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

Care e situația concurenței private?

În contrast cu situația dificilă a CFR Marfă, liderul pieței private, Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet controlat de Gruia Stoica, raportează afaceri de peste un miliard de lei și un profit net, chiar dacă în scădere față de anul precedent.

Alte companii private importante, precum E-P Rail și Unicom Tranzit, deși cu cifre de afaceri în scădere, reușesc să rămână pe profit în anul recent încheiat.

Care e planul de lichidare și înlocuire a CFR Marfă?

Din 2024, Ministerul Transporturilor anunță că CFR Marfă va fi lichidată după finalizarea concordatului preventiv și urmează ca noua companie Carpatica Feroviar să preia o parte din activele și angajații CFR Marfă.

Carpatica Feroviar, capitalizată de stat și înființată oficial în 2024, funcționează pe baza unui plan de afaceri aprobat și în acord cu regulile UE în ceea ce privește concurența.

Cum arată istoricul încercărilor de salvare a CFR Marfă?

Statul român încearcă anterior, în 2013, să vândă CFR Marfă, însă tranzacția eșuează din cauza neplății firmei câștigătoare și a lipsei acordului băncilor creditoare, precum și a unor întârzieri în avizarea tranzacției de Consiliul Concurenței. De atunci, mai mulți manageri privați conduc compania, dar fără o strategie clară și eficientă care să redreseze situația financiară și operațională.

Care sunt obligațiile legate de ajutorul de stat ilegal?

CFR Marfă trebuie să vândă active pentru a returna statului român suma de 570 milioane de euro, considerată ajutor de stat ilegal de către Comisia Europeană, plus dobânzile aferente.

În februarie 2020, Comisia decide că sprijinul acordat prin anularea unor datorii și neîncasarea altora este incompatibil cu regulile UE și trebuie recuperat. Acest fapt pune o presiune suplimentară asupra companiei de stat și accentuează necesitatea restructurării sau lichidării.