• Tesla prezintă umanoizii Optimus într-o cutie transparentă și intenționează să îi testeze în fabricile sale anul viitor.
  • La Conferința Mondială a Roboților de la Beijing, peste douăzeci de companii chineze prezintă roboți umanoizi pentru fabrici și depozite.
  • Goldman Sachs prognozează că piața globală pentru roboți umanoizi va ajunge la 38 de miliarde de dolari până în 2035.

Săptămâna trecută, companiile chineze au prezentat roboți asemănători oamenilor care jucau cărți, citeau sau beau sucuri. Tesla afișează umanoizii săi Optimus într-o cutie transparentă, nemișcați lângă mașinile sale. Elon Musk afirmă că Optimus poate îndoi rufele, găti, curăța și învăța copiii. Tehnologia pe care o prezintă poate oferi companiei Tesla o valoare de 25 de mii de miliarde de dolari. Musk menționează că Tesla intenționează să testeze umanoizii în fabricile sale anul viitor. Nu este clar cât de bine pot performa în acest moment.

La Conferința Mondială a Roboților desfășurată săptămâna aceasta la Beijing, peste douăzeci de companii chineze prezintă roboți umanoizi concepuți pentru a lucra în fabrici și depozite. Orașul Beijing a lansat un fond de 1,4 miliarde de dolari susținut de stat pentru dezvoltarea roboticii în ianuarie, iar Shanghai a anunțat în iulie planuri pentru un fond similar dedicat industriei roboților umanoizi. Roboții prezentati săptămâna aceasta folosesc componente furnizate de producătorii locali care au sprijinit creșterea industriei de vehicule electrice, inclusiv producătorii de baterii și senzori.

Goldman Sachs prognozează că piața globală anuală pentru roboți umanoizi va ajunge la 38 de miliarde de dolari până în 2035, cu aproape 1,4 milioane de unități livrate pentru aplicații industriale și de consum. Se estimează că costul materialelor necesare pentru construirea unui robot a scăzut la aproximativ 150.000 de dolari în 2023, excluzând costurile de cercetare și dezvoltare.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Efectul „peștelui răpitor” aplicat la roboți

Când Tesla și-a deschis fabrica din Shanghai în 2019, oficialii chinezi s-au așteptat ca acest pionier în vehicule electrice să aibă un „efect de pește răpitor” asupra industriei chineze: introducerea unui competitor important care să forțeze rivalii chinezi să devină mai competitivi. Robotul Optimus al Tesla a avut un efect similar ,scrie CNBC.

Producătorul american de automobile a prezentat pentru prima dată Optimus în 2021, iar CEO-ul Elon Musk l-a promovat ca fiind, în timp, „mai important decât afacerea cu vehicule”. Compania lui Musk folosește o abordare bazată pe inteligență artificială pentru modelul Optimus, inspirată de software-ul său „Full Self-Driving” pentru vehicule electrice. Rivalii chinezi și analiștii spun că Tesla are un avans în domeniul inteligenței artificiale, dar China are capacitatea de a reduce costurile de producție.

Tesla a prezentat robotul Optimus, asemănător unui manechin, într-o cutie de plexiglas lângă un Cybertruck la o expoziție organizată alături de conferința din Beijing din această săptămână. Optimus a fost depășit de mulți roboți umanoizi chinezi care salutau, mergeau sau chiar își ridicau umerii, dar a rămas totuși una dintre cele mai populare exponate, atrăgând mulțimi de oameni care făceau poze. „Anul viitor vor fi mai mult de 1.000 de conaționali ai mei în fabrică,” spunea un afiș lângă Optimus. Tesla a reiterat într-o declarație că se așteaptă să treacă de la prototipuri la producerea în serie mică a robotului Optimus anul viitor.