- Statistic, este primul an când toţi indicatorii sunt pe minus.
- Ultimul an de scădere a fost 2020, anul pandemiei de COVID-19, scrie ZF.
- Cele mai mari scăderi din clasament le-au avut companiile din zona petrolieră şi din zona de producţie.
În 2023, top 100 companii au avut afaceri cumulate de 627 miliarde lei, în scădere cu 5% faţă de 2022, potrivit datelor furnizate ZF de platforma Bridge to Information.
Advertisment
Profitul net a scăzut cu circa 23%, de la 40 miliarde lei în 2022 la 31 miliarde lei în 2023. Iar numărul angajaților s-a redus cu aproximativ 2.000 de salariați, și a ajuns la 308.000 în 2023.
Care sunt sectoarele cu cele mai mari scăderi
Companiile din sectorul petrolier și din zona de producție au înregistrat cele mai semnificative scăderi în clasament. Aceste sectoare au fost afectate de fluctuațiile prețurilor internaționale la energie și de provocările din lanțurile de aprovizionare.
Titlurile zilei
Ultima dată când top 100 cele mai mari companii din economie au mai avut o scădere a fost în pandemie, când li s-a diminuat doar cifra de afaceri, fără a fi afectată profitabilitatea.
Datele din clasament iau în calcul doar companiile al căror bilanţ financiar a fost depus până la jumătatea lunii iulie, nu iau în calcul grupuri de firme sau raportările consolidate la BVB. Ele ilustrează cifrele publice pe care companiile le-au raportat la mfinante.ro.
Cine ocupă prima poziţie în clasament?
Deşi a avut o scădere considerabilă a cifrei de afaceri, prima poziţie în clasament este ocupată de OMV Petrom, care a avut o cifră de afaceri de 33 miliarde lei, în scădere cu 40% faţă de anul anterior. Compania a avut şi un profit în scădere cu 62%, până la 3,9 miliarde lei.
Pe locul doi este Automobile-Dacia care a avut o cifră de afaceri de 26 miliarde lei în 2023, urmată de Lidl cu 21 miliarde de lei.
Dedeman, controlată de fraţii Pavăl, este cea mai mare companie antreprenorială de pe plan local, care anul trecut a avut venituri de 11,5 miliarde lei, plus 5%. Compania şi-a diminuat profitul cu 10%, până la 1,5 miliarde lei.