• Modelul de ceas Orb de la L’Épée costă 32.000$
  • Modelul Clockwright KL1a fost făcut de Rick Hale, un ceasornicar autodidact
  • Starship Clock are mecanismele asemănătoare unei „nave spațiale”

Orice ceas arată ora exactă, dar nu toate reflectă și luxul. L’Épée, companie elvețiană, produce piese valoroase de 183 de ani. Vorbim de ceasuri care au fost purtate de invitați la nunta prințului Charles cu Lady Diana în 1981. Prin colaborările cu producătorul de ceasuri de avangardă din Geneva, MB&F, L’Épée a depășit granițele meșteșugului. Cel mai recent ceas, Orb, are forma unui glob ocular.

Modelul este limitat la 50 de bucăți, fiecare în alb și negru. Iar prețul de pornire este 32.000 de dolari.

“De ce îmi place să fac ceasuri și în special cu L’Épée. În primul rând pentru că atunci când fac ceva pentru încheietura mâinii sunt constrâns de două lucruri, de mărime și rezistența la apă.”, a declarat Maximilian Busser, fondator MB&F.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Clockwright este un brand renumit pentru ceasurile de perete din lemn conceptuale cu pendule oscilante. Modelul Clockwright KL1 a fost conceput de Rick Hale, un șofer de stivuitor devenit ceasornicar autodidact. Piesele unice, realizate manual, sunt inspirate de eroii săi: maeștrii ceasului și ceasornicarului din epoca iluminismului, precum John Harrison și Thomas Tompion. Wind and Water, care a fost creat în 1.600 de ore, este realizat din cireș sculptat manual și lemn de arțar matlasat.

“Ceasurile care chiar îmi plac, sunt ceasurile simple, ceasurile care după ce ajung în forma finală, tehnica, forma, materialul și toate se potrivesc. Nu se întâmplă des, dar și când se întâmplă, e chiar magic. Luam ceasuri stricate acasă și încercam să vad de ce nu funcționează și apoi le asamblam la loc.”, a povestit Will Matthysen, ceasornicar.

Un alt inovator autodidact este Miki Eleta. El a lucrat ca muzician și antrenor de fotbal înainte de a se interesa de mecanismele cinetice. Piesa sa, La Luna, are mecanismele asemănătoare unei „nave spațiale”. Are două pendule și accente științifico-fantastice.

“Am început cu sculpturile kinetice în anul 1990 și am continuat așa pană în 2001 când am făcut ceasuri, pentru că lumea ceasurilor este una interesantă. De ce ceasuri? Pentru că ceasurile sunt captivante. Aceasta este lumea în care pot să mă joc cu lucruri minunate.”, a declarat Miki Eleta, fondatorul Miki Eleta.