• Vindem-ieftin.ro este o platformă lansată în 2014 de Cosmin Răileanu.
  • Depozit Virtual este o extensie a platformei Vindem-ieftin.ro.
  • Compania dezvoltă un marketplace de vânzare angro de materiale construcţii.
  • Investiţia se ridică la peste 200.000 de euro.
  • Compania vrea ca producătorii români să vândă peste graniţă.
  • În 2024, cifra de afaceri a platformei crește cu 10%, pla 14 mil.€.
  • Pentru 2025, compania vrea +20% la afaceri.

Ce urmează pentru Vindem-ieftin.ro, un depozit virtual pentru materiale de construcţii, care acţionează ca o punte între producători şi cumpărători?
România poate ieşi mai curajos la export în ţările de regiune cu materialele de construcţii produse pe plan local, în special cu produse precum prefabricate, pavaje premium, dar şi cu tâmplărie PVC sau ţiglă metalică, spune Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-ieftin.ro.
Compania investeşte într-o platformă online de vânzare en gros pentru materiale de construcţii, la care vor avea acces atât fabricile de materiale de construcţii din România, cât şi anumite fabrici din Europa.
Antreprenorul mizează pe faptul că aproape toate fabricile de materiale de construcţii au luni în care vând mai puţin, cum ar fi perioada ianuarie-februarie, sau produse care nu performează încă din punct de vedere comercial şi pe care vor să le împingă mai mult către piaţă.
Investiţia se ridică la peste 200.000 de euro.

Ce urmeaza pentru vindem-ieftin in 2025?

„Păi uite, chiar acum suntem la Viena. Suntem pregătiți pentru o primă sesiune de pitch, pentru ca fiecare investitor să afle de planurile noastre de extindere și ne dorim foarte tare să reușim să atragem un investitor care să înțeleagă mai bine potențialul de a vinde online fără stocuri, fără sedii, fără cheltuieli operaționale, care știm foarte bine că pun o presiune foarte mare pe retailerul clasic. Din păcate, piața se duce într-o zonă în care trebuie să fim un pic mai atenți cu cheltuielile, mai operativi, să folosim tehnologia, să folosim inteligența artificială și, de ce nu, să scurtăm lanțul acesta de vânzare al materialelor de construcții de la fabrică către șantierele noastre. Noi asta facem de 11 ani, o facem foarte bine. Avem în momentul de față peste 55 de oameni de vânzări care oferă vânzare consultativă – deci 55 de depozite virtuale – și urmează să ne extindem destul de accelerat în următoarea perioadă, pentru că clienții cer asta. Au nevoie de cât mai multe depozite virtuale alături de fiecare șantier din România. Cam asta este despre planurile noastre de dezvoltare. Ne dorim să ieșim în viitor cu acest concept și în Europa. Din fericire, cerința este foarte mare, piața este imensă, iar tot comerțul clasic cu materiale de construcții este cel pe care îl știți cu toții. Noi ne dorim să-l revoluționăm, să-l rescriem cumva.”, spune Cosmin Răileanu pentru Aleph Business.

Cum evolueaza platforma online de vânzare en gros pentru materiale de construcţii?

„Noi am început deja să facem vânzări angro. De 2 ani de zile facem vânzări în zona B2B și Corporate, însă în momentul de față încercăm foarte tare să integrăm în platforma noastră toate fabricile din România ca proiect pilot, iar ulterior să reușim să integrăm și fabrici din toată Europa, astfel încât vânzarea angro să se facă fără să mișcăm marfa. Deci, pur și simplu, să facem vânzarea online, iar apoi marfa să plece din fabrică direct pe șantier, să nu mai facă un stop, să nu mai facă o oprire într-un centru de decos, cum sunt depozitele sau firmele de distribuție angro, care până la urmă aveau mașini proprii, aveau sedii, aveau spații de depozitare, iar toate aceste cheltuieli le suporta tot clientul. Deci, e o cerere din ce în ce mai mare atât din partea clienților care vor să scurteze și să economisească sume importante, cât și din partea producătorilor care vor să vândă mai eficient. Un alt lucru important este finanțarea. Noi ne-am afiliat cu băncile care creditează și oferim soluții mai bune de creditare clienților care cumpără materiale de construcții repetitiv, astfel încât costul de finanțare să fie cel bancar, nu să fie un cost din partea distribuitorilor care să mărească marja de adaos pentru aceștia. Evident, tot ce înseamnă termen de plată are un cost în plus, așa că noi vrem să scurtăm și aici, pe termen de plată, lanțul de intermediar, să zic așa.”, adaugă Răileanu.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Cum vede Răileanu business-urile din construcții, ce trenduri sunt aici anul acesta și ce dificultăți au actorii din piață în actualul climat fiscal?

Nu este atât de grav pe cât se pare. Noi ne speriem, de obicei, foarte des, dar și de anul 2024 ne-am speriat inițial și a fost un an totuși bun, cel puțin pentru clienții noștri, pentru noi. Într-adevăr, oamenii sunt un pic mai atenți cu banii lor, nu se mai duc să îi arunce pur și simplu. Primim foarte multe oferte de la clienții noștri sau alți clienți noi care testează piața, care verifică, care sunt mai atenți la prețuri, pentru că orice economie este importantă. Iar dacă vorbim de o economie procentuală de 10%, în cifră absolută, la un milion de euro investiți într-un cartier sau în câteva blocuri, înseamnă 100 de mii de euro. Deci, practic, sunt bani foarte mulți la mijloc. Dar, chiar și așa, tendința pieței este să se ducă în zona de rezidențial. Avem foarte mulți constructori care implementează proiecte industriale, și aici vorbim de finanțările din PNRR, de finanțările care tocmai s-au deschis. Sunt foarte multe fonduri alocate și urmează implementarea lor. Deci, clar, constructorii vor avea de treabă, infrastructura funcționează. Într-adevăr, persoanele fizice și-au diminuat un pic bugetele pentru construcții. Compensează partea cealaltă: B2B-ul, zona corporate, zona companiilor care reinvestesc, pentru că se retehnologizează, pentru că e nevoie de spații noi de producție și depozitare. Mai ales cu aceste noi măsuri care se anunță și în China, și în America, și în Uniunea Europeană, e cu atât mai multă nevoie de spații de depozitare, de spații de producție și de structură ca să ne mișcăm foarte repede. Deci, în România se investește, se va investi, și nu trebuie să ne descurajăm că primim aceste vești rele. Eu cred foarte mult că sectorul construcțiilor va avea un an foarte bun în 2025, atât cel industrial, cât și cel rezidențial. Și noi suntem alături de fiecare șantier., încheie Cosmin Răileanu.