- Florin Pogonaru, președinte, AOAR: dacă nu aducem inovare, dacă nu știm să ne asumăm riscuri și în domeniul tehnologiei și în domeniul investițiilor, nu vom putea evolua în perioadele următoare.
- Florin Pogonaru, președinte, AOAR: Partidele trebuie să ia măsuri rapide pentru corectarea deficitului.
- Guvernul își asumă să reducă deficitul bugetar până la 2,5% PIB/2031.
Europa traversează o criză economică profundă, iar efectele se resimt și-n România, unde fabrici se închid și șomajul crește. Florin Pogonaru, președintele AOAR, atrage atenția asupra necesității unei guvernări ferme și a unor măsuri urgente. O veste bună vine de la UE, care a aprobat planuri pentru reducerea deficitului pe 7 ani.
Advertisment
Ce spune Florin Pogonaru, președinte, AOAR, pentru Aleph Business:
„Suntem într-o situație de criză profundă economică în Europa, care deja a început să-și arate efectele asupra României. Germania o duce prost. În România se închid fabrici, se intră deja în șomaj în unele locuri. Pe plan internațional, nu știm la ce vor duce politicile comerciale și creșterile de tarife și eventualele războaie tarifale. Cei care vin la guvernare trebuie să aibă în mod clar o poziție fermă și să știe ce vor și să știe încotro să duc.”
Președintele României are problemele de continuitate, are niște angajamente pe care trebuie să le ducă mai departe. (…) implementarea reformelor din PNRR este esențială pentru perioada următoare. După care trebuie să facă puțin „ curat în casă” și de asta am spus de responsabilitatea fiscală. Este vorba de reducerea cheltuierilor bugetare în primul rând și însănătoșirea bugetului României. Aici trebuie luate măsuri dure și trebuie arătată fermitate. (…) așteptăm din partea tuturor partidelor să arate că în primele momente vor știi să facă corecțiile necesare. Sunt și vești bune. Înțeleg că Uniunea Europeană a aprobat planurile de redresare a deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani, cel puțin aici avem un drum care cât de cât va trebui urmat și știm cam cum arată și de care trebuie să ne ținem.”
Titlurile zilei
Ce vrea mediul de business de la noua guvernare, oricare ar fi ea?
„Ca întotdeauna, pe primul plan este predictibilitatea legislativă și fiscală. Mediul de business vrea să știe ce mediu legislativ și ce taxe urmează pe perioadele următoare. A doua chestiune este simplificarea procedurilor administrative. Vedem cu toți în ultima perioadă diferențe de durată de proceduri administrative între, spre exemplu, diverse orașe din România. Acolo unde administrațiile sunt active și se implică, se poate.
Se pot reduce timpii pentru procedurile administrative foarte mult și, într-adevăr, administrațiile pot face lucruri care să ușureze activitatea de business. Și un al treilea lucru este sprijin pentru inovare și dezvoltare. Problema principală a mediului de afaceri și, într-un fel, bârna din ochii noștri, ai celor din mediul de afaceri, este valoarea adăugată foarte mică. Dacă nu schimbăm acest lucru, dacă nu aducem inovare, dacă nu știm să ne asumăm riscuri și în domeniul tehnologiei și în domeniul investițiilor, nu vom putea evolua în perioadele următoare. Firmele vor fi extrem de fragile și orice mișcare din aceasta pe plan european sau pe plan local în privința taxelor, nevoia acoperirii imediate a unor deficite, va face ca multe firme să dispară.”, adaugă Florin Pogonaru.
Alegerile scot la iveală vulnerabilitățile României
România traversează un moment de profundă derută politică, socială și economică. Alegerile prezidențiale recente scot la iveală vulnerabilitățile noastre structurale și disfuncțiile cronice ale partidelor mainstream, dar și ale mecanismelor democratice, spune Asociația Oamenilor de Afaceri din România.
Ce-și dorește mediul de business? Să menținem direcția europeană și euroatlantică a țării.
AOAR vine cu 3 recomandări.
1. Implementarea reformelor PNRR.
2. Responsabilitate fiscală. Trebuie să stopăm politicile populiste care duc la acumularea de datorii și să revenim la un buget sustenabil.
3. Consolidarea democrației, care presupune măsuri clare pentru a contracara dezinformarea și manipularea prin rețelele de social media.
Rolul antreprenorilor? Stimulează creșterea economică, generează locuri de muncă și contribuie la dezvoltarea comunităților locale. Inovația și investițiile aduse de ei sunt esențiale pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, mai apune Asociația.