- Federația Patronală Română din Industria Alimentară – Romalimenta atrage atenția că măsurile propuse prin Ordonanţa „Trenuleţ” reprezintă o lovitură pentru companiile din domeniu pentru că generează majorări ale costurilor de producție.
- Companiile din industria alimentară sunt de părere că, în condiţiile menţinerii acestor măsuri, nu există altă soluţie decât creşterea imediată a preţurilor produselor alimentare.
- Companiile menționează că cele două măsuri din Ordonanta-trenulet, de creştere a salariului minim şi de anulare a facilităţilor, vin după o altă măsură cu influenţe negative pentru industria alimentară şi anume plafonarea adaosurilor comerciale.
Federația Patronală Română din Industria Alimentară – Romalimenta atrage atentia că măsurile propuse prin Ordonanţa Trenuleţ, respectiv creşterea salariului minim simultan cu anularea facilităţilor fiscale de care beneficiau angajaţii din sector reprezintă o lovitură pentru companiile din domeniu, pentru că generează majorarea costurilor de productie.
Advertisment
„Facilităţile fiscale vor fi înlocuite cu plata taxelor aferente de catre angajator sau de către angajat. Suportarea acestor taxe de către angajat ar conduce la plecarea masivă a salariaţilor din sectorul alimentar către alte zone cu salarii mai bune. Suportarea de către angajatori a sumelor respective înseamnă creşterea costurilor suplimentare de producţie, care se vor resimţi în preţul produselor şi în scăderea producţiei de alimente româneşti, permiţând o intrare şi mai puternică în România a produselor similare din ţările vecine”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Companiile din industria alimentară sunt de părere că, în condiţiile menţinerii acestor măsuri, nu există altă soluţie decât creşterea imediată a preţurilor produselor alimentare. Reprezentantii Romalimenta spun că facilităţile fiscale au fost decise nu ca un capriciu guvernamental, ci pentru că anumite sectoare au fost considerate strategice: agricultura este o ramură importantă, economic şi social, iar industria alimentară produce hrana de zi cu zi a populaţiei.
Titlurile zilei
Ce mai spun reprezentanții Romalimenta?
”Toate măsurile au fost luate fără consultarea prealabilă a organizaţiilor reprezentative sectoriale ale industriei alimentare, fără a se ţine cont că prin aceste măsuri scade potenţialul de producţie al industriei alimentare româneşti, favorizând concurenţii din afara ţării. Astfel, probabil că de Paşte vom mânca pâine şi alte produse de bază fabricate preponderent în afara României, iar agricultura din ţara noastră va rămâne doar furnizor de materii prime”, se precizează în comunicatul Romalimenta.
Companiile semnalează că cele două măsuri din Ordonanta-trenulet, de creştere a salariului minim şi de anulare a facilităţilor, vin după o altă măsură cu influenţe negative pentru industria alimentară şi anume plafonarea adaosurilor comerciale.
Reprezentanții Romalimenta spun că facilităţile fiscale au fost decise nu ca un capriciu guvernamental, ci pentru că anumite sectoare au fost considerate strategice: agricultura este o ramură importantă, economic şi social, iar industria alimentară produce hrana de zi cu zi a populaţiei.
Ambele segmente au imperios nevoie de sprijin pentru a reface lacuna tehonologică faţă de alte state UE şi care explică deficitul comercial înregistrat an de an.