• Cele mai mari 500 de afaceri de familie generează venituri de 8.800 miliarde de dolari.
  • Veniturile cumulate le plasează pe locul 3 în lume ca economie, după SUA și China.
  • 34% dintre companii au o istorie de peste 100 de ani.

Afacerile de familie nu mai sunt doar o tradiție, sunt o forță economică globală. Cele mai mari 500 astfel de companii generează venituri totale de 8.800 de miliarde de dolari, adică echivalentul celei de-a treia economii a lumii, după SUA și China, arată o analiză EY România. Ce declară Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la ASE, pentru Aleph Business.

Cât de importante sunt afacerile de familie pentru mediul de business?

Substanțial de importante. Păi, uitați-vă în Europa. Într-adevăr, Europa este o economie care este construită pe antreprenoriat și pe întreprineri. Cred că vreo 50%, dacă nu mai mult. Verificam acum un pic pe net să vă spun. Vorbim de substanțial. Două treimi din motorul creșterii economice și din crearea de joburi este familia. Avem câteva exemple de succes. Una chiar listată. Și atunci, fuziunile de care vorbeați fac sens. Pentru că ele sunt conduse foarte bine și cumpără management profesionist din afară.

Se digitalizează, investesc în tehnologie, educație, training. Au sisteme de guvernanță foarte bune, mai ales dacă te listezi. Adică, la un moment dat, ele fac ceea ce este critic. Am făcut o analiză la momentul ăsta și am văzut principala lor slăbiciune. La un moment dat, trebuie să le dai din mână. Știți că tendința lor este să dai, cum spuneați voi, din tată în fiu, nu în dinastie.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

Cum spuneați acolo, că e firesc și normal. Dar trebuie să aduci și ADN nou în companie. Să iei management profesionist, să faci lucruri care fac sens în contextul competiției globale în care ești acum. Pentru că ești în competiție și trebuie să profesionalizezi compania aia, chiar dacă ți-e drag și ții la ea foarte mult, vine punctul acela critic în care antreprenorii trebuie să-și mărite fata, sau să o trimită la școală, să plece de acasă.

Și atunci, cei care înțeleg asta, sunt și ei oameni de business, dar să știți că, de la un moment dat, când ai o mărime foarte mare de business, ai nevoie de management profesionist, de alții care au mai făcut, care știu competiția. Intuinția ta te ajută până la un anumit punct. De acolo îți trebuie un management profesionist. Este o idee bună să vă gândiți la subiectul acesta și la viitor. Pentru că ele au crescut, au echiziționat, sunt la un moment critic.

Capitalizare nouă, cum o aduci? Fondurile de investiții sunt prețioase. Și vin și spun așa, ne punem om în board, îți mai aduc capital. Atenție, capital social, nu împrumutat. Probabil și împrumutat mai târziu. Pentru asta vreau om în board, pentru asta vreau CFO-ul meu, pentru asta vreau raportare. O durere de cap pentru un antreprenor, care el operează, cum operează, instinctual în cea mai mare parte. Și sunt niște oameni de mare calibru intelectual și profesional și antreprenorial.

Combinația asta, vedeți că dă niște modele de succes. Le avem câteva în România și le vedem. Unul este și listat. De cele mai multe de ori, dintre ele, sunt afaceri de succes. Da, acesta este drumul, face sens așa. De la antreprenoriat, familie, management din afară, guvernanță profesionistă și listare. Ce poveste frumoasă este asta. Și consultanța mea pentru câțiva dintre ei, a fost exact asta.

La un moment dat e timpul să-ți iei mâinile de pe copil, să te diversifici și din punct de vedere al diversificării riscului, să te duci în alte business-uri, dacă ești bun și te pricepi la asta, și lasă și pe mâini profesioniste, eventual, chiar și o listare pe cursă. Da, este un subiect de multă energie economică și face sens încet, încet, chiar și în România, care este, evident, în urma dezvoltării europene din punctul acesta.”, spune Mitroi

Ce face ca aceste afaceri să fie atât de rezistente și de profitabile pe termen lung?

În primul rând, ei dezvoltă relația asta foarte bună cu angajații lor. Pentru că, la început, nu sunt afaceri foarte bazate mult pe relația umană și au, din punctul acesta de vedere, un pull foarte bun de resurse umane. Ei aduc oameni, de exemplu, din preajma marilor aglomerari metropolitane. Au grijă de ei, transport, le dau mâncare, training-uri, le dau bonus, eventual, din produsele companiei.

Oamenii sunt legați acolo, pentru că lucrează de foarte multă vreme. În special, doamnele. Cunosc câteva exemple foarte bune aici. Și faptul că ai o stabilitate la niște joburi medii, să zicem, și îți oferă și o creștere în timp, și de salariu, și de beneficii, asta îți dă un sentiment de apartenență la compania aceea. Și dacă managementul este isteț și el, își aduce acționarul, managementul, își aduce și oameni din afară, aduce un pic de, cum vă spuneam mai devreme, DNA managerial, cu un pic de școală, ei își trimit copiii. Este forma firească de succes.

Când ai succes, unde îți arăți succesul? Mama îi împinge pe copiii către școlile cele mai bune, vine și tata cu banul și îi împinge către facultate. De acolo, unde vin? Acasă se cloneze familia, afacerea de familie. E cel mai frumos lucru să arăță că asta se moștenește în familie. Să știți că nu întotdeauna, copiii nu au neapărat, și asta nu e lucrul rău, nu-și doresc neapărat să meargă în același business. Unii da, unii nu.

Avem exemple aici. Cheia la această dezvoltare este că, la un moment critic, ca fiecare din noi și ca în tot ce facem noi ca și oameni, avem o limită a capacităților noastre. Ne pricepem minunat, probabil, la ceva, dar la un punct critic este efectul Dunning-Kruger, îi spunem noi, în psihologia comportamentară, la care ți se pare că nu mai știi. Și dacă ești într-adevăr un expert, recunoști că ai nevoie de infuzia asta externă de expertiză. Piața este extrem de competitivă, tehnologică.

Competitorii tăi, local sau internațional, vin cu chestii noi, deștepte. Nu poți să le știi tu pe toate. Tu te-ai ocupat foarte bine de produs, de lansare, de prețuri, de competiție, de oameni, cum vă spuneam mai devreme. Și atunci, de la momentul ăla, dacă îl lași pe mâini profesioniste, tu poți să supervizezi să fii acolo și să nu mai conduci sentimental și emoțional, așa cum sunt ei tentați să o facă, probabil rămâi competitiv.

Însă, de la un anumit nivel, nu uitați că începi să te tamponezi cu marii competitori acolo, cu marile firme care au toată expertiza și vin în spate cu puterea teribilă pe care o are o mare corporație. Că intri în zona lor, corect? Și în competiție cu ele. Și acolo este critic. Unul din trucurile, și ultima idee, este să te vinzi către ei. Sunt cumpărători sau fondurile mari și vor să cumpere mai mult ca să vândă către, așa zis, un investitor strategic.

După MC, în prima fază, ai fost în operațiuni cu investitorul financiar, că ești deja suficient de mare și te vinzi la un mare investitor strategic regional, local, regional sau internațional. Și acela este modul final de recunoaștere a succesului. Dacă rămâi în continuare și ai ambiția să conduci tu firmă, la o economie de scală suficient de mare, care să îți depășească calitățile tale și capabilitățile, probabil declinul va fi sau creșterea nu va mai fi aceeași.

În concluzie, e un studiu de caz excepțional, așa cresc economiile și așa va crește și economia românească pentru că e un melanj excelent de expertiză, curaj, devotament, job-uri, interacțiune și așa mai departe. Lucruri bune, ceea ce noi predăm la școală și voi discutați toată ziua. Un exemplu de energie economică nemaipomenită care ne energizează și pe noi toți.”, încheie Mitroi.