Dan Șucu discută în cadrul ZF Live cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

„Pentru mine în ce am construit până acum este ideea de integrare verticală. Modelul pe care îl caut eu este unul de integrare verticală. În literatura sportivă se numeşte multi-club ownership, de proprietate pe mai multe cluburi. Am studiat acest fenomen din Europa, care este încă la început. Din clipa în care am investit la Rapid m-am gândit că n-o să pot niciodată să ajung să construiesc ceva cu adevărat special cu un singur club. Dorinţa de multi-channel, ideea că trebuie să particip în aşa ceva era obligatorie în mintea mea. Beneficiile le pot dezvolta la nesfârşit”, explică antreprenorul Dan Şucu.

El completează că percepţia sa este că fotbalul este pe de-o parte un fenomen social, dar de asemenea trebuie construit ca o afacere sustenabilă, care să producă inclusiv profit.

Titlurile zilei

CONSTRUCȚIILE SCAD CU 5% ÎN 2024
BTC E LA ATH: 109.600 $
TIKTOK IS BACK!
INFLAȚIA TAIE CHEFUL DE ȘAMPANIE
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
JACQUEMUS REVINE LA PFW

„Pentru fiecare club este mai bine să fie într-o uniune. Deocamdată, din punctul nostru de vedere, două sunt sunt cât se poate de în regulă, unul într-un campionat mediu, unu într-un campionat lider. Ele se pot susţine uşor unul pe celălalt, fiecare dintre ele trebuie să fie conduse din punct de vedere managerial foarte bine în acelaşi timp, condus responsabil, să fie sustenabil, să fie capabil, într-o perioadă rezonabilă de timp, să ajungă să-şi acopere cheltuielile din activitatea curentă”, mai spune Dan Şucu în cadrul emisiunii ZF Live.

Dan Șucu declară pentru ZF:

“Pe măsură ce a continuat, am vrut să transferăm un jucător de la Genoa la noi. La un moment dat primin înștiințare că este nevoie de capital la club pe fondul unor conflicte interne și datorii prea mari. Am făcut un minim de due dilligence pe parte economică, financiară și juridică. Cu această mărire de capital pe care noi ne-am angajat să o facem și o facem în clubul Genoa. Nu este și un cash-out, noi am făcut doar un cash-in, exact ca la Rapid. Rapid m-a invitat să investesc și am investit până am ajuns la 90% din acțiuni. La fel și la Genoa.

Pe măsură ce academia crește, îmi permite să fac liga a doua, parteneriate cu liga a treia. Clubul Rapid poate să devină un aspirator. Îmi doresc să se întâmple totul pas cu pas.”

C.H.: “Veți duce jucători de la Rapid la Genoa? întreabă Cristian Hostiuc.”

D.S.: “Partea sportivă aparține specialiștilor pe parte sportivă. Pe mine mă interesează să știe oferta din cadrul grupului. Sinergiile sunt nesfârșite

C.H.: “Sunt alături de dumneavoastră Țiriac, Frații Pavăl, Talpeș de la Bitdefender? continuă Cristian Hostiuc.”

D.S.: “Momentan investiția îmi aparține mie. “

C.H.: “Aveți suficienți bani în cadrul grupului pentru ambele echipe?”

D.S: “Genoa se bazează pe cei 40 de milioane care vin de la mine acum. Ei ar trebui într-un an, maxim doi să se redreseze. Obsesia mea este să reușesc să am grup sănătos financiar. Managerii de aici au făcut creșterea de capital cu spatele la zid.

Genoa are în momentul de față 80 de milioane de euro venituri. Ar trebui să se mențină. Genoa are niște datorii în spate.”

Alte declaraţii ale antreprenorului în cadrul discuției la ZF Live ar mai fi:

-În ideea de a consolida, dacă vrei să reuşeşti să cumperi un produs, de exemplu, la un preţ foarte bun, ca mai departe să poţi să-l propui clientului la un preţ foarte bun, trebuie să cumperi volume foarte mari. Trebuie să găseşti o soluţie prin care să ai o uniune.

-Ce se întâmplă în Europa, în toate campionatele, sunt foarte multe cluburi conduse nerealist din punctul de vedere economic. Angajează cheltuieli care sunt nerealiste comparative cu rezultatele şi capacitatea economică.

-Am văzut acest grup, Group 777 (cel care deţinea Genoa), care care din punctul meu de vedere ca idee pe care o aveau să aibă un număr de cluburi în toată Europa şi mai departe să listeze aceste acţiuni ale acestor grupuri la bursa din Londra. La un moment dat, ca idee de afaceri, mi s-a părut interesantă. Am avut o o tentativă de discuţie care nu s-a materializat.

-M-am uitat la care sunt cluburile care constituiau această uniune de care discutam, pentru că ei aveau club în Brazilia, în Germania, în Belgia, în Italia.

-Mi-am dorit să fac acest parteneriat cu clubul Genoa, am luat legătura cu managementul clubului să discutăm cum am putea să facem parteneriatul. Am luat legătura cu ei prin vară, au venit până aici, s-a uitat la tot ce avem noi pe partea de academie, la echipa noastră.