• Jeff Bezos, Jamie Dimon și Mark Zuckerberg vând acțiuni ale companiilor pe care le conduc.
  • Liderii marilor companii ar putea trimite un semnal piețelor de capital.
  • Executivii pot vinde acțiuni din varii motive, de la rațiuni legate de taxare, la cheltuieli personale.

Jeff Bezos, de la Amazon, Jamie Dimon, CEO al JP Morgan, sau Mark Zuckerberg, de la Meta, vând acțiuni de miliarde de dolari din propriile companii. Bezos conduce sesiunea, cu 50 mil. de acțiuni la care a renunțat în doar 9 sesiuni de tranzacționare, de la începutul anului. Cât bagă în buzunar? 8,5 mld.$, scrie Business Insider.

Zuckerberg vinde 1,8 mil. de acțiuni ale imperiului de social media pe care îl conduce. Încasează 400 mil.$.

Jamie Dimon, CEO al celei mai mari bănci americane, JP Morgan, intră pe lista vânzătorilor, în februarie. 822.000 de acțiuni, 150 mil.$.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Și nu sunt singurii. Bill Gates publică raportul 13F cu toate investițiile fundației Bill & Melinda Gates. Reduce participația în Microsoft cu 2,74%.

De ce vând acțiuni ale propriilor companii liderii ca Bezos sau Zuckerberg

Care-i rațiunea din spatele vânzărilor? Pentru context, Jamie Dimon are prima sesiune de sell din cei 18 ani petrecuți în funcția de CEO al JP Morgan. Zuckerberg nu a mai vândut acțiuni Meta timp de doi ani, înainte de ultima tranzacție. Bezos trece de la vânzarea unor pachete mai mici de 3 mld.$, înainte de 2019, la mai mult de 3 mld.$ în acțiuni în câteva zile, în 2020. Și la o sumă triplă la începutul acestui an.

Toate tranzacțiile erau planificate și anunțate cu luni de zile înainte. Executivii aleg să stabilească din timp momentul vânzării, astfel încât investitorii să nu aibă senzația că urmează niște vești negative.

Dar există și posibilitatea ca Bezos, Zuckerberg și Dimon să fi acționat în același timp din considerente legate de supraevaluarea acțiunilor.

Acțiunea Meta avea un avans de 186% anul trecut. JP Morgan are plus 30%, Amazon închidea anul cu aproape 90% avans. Toate cele trei companii sunt la maxime record.

Ce semnal trimit executivii când vând acțiuni?

Printre motivele din spatele vânzărilor pot fi și reechilibări ale portofoliilor, calcule legate de taxe sau cheltuieli personale. Totuși, unii executivi sunt conștienți de semnalul pe care l-a putea trimite în piață. Warren Buffett este faimos pentru decizia de a nu vinde niciodată acțiuni ale Berkshire Hathaway.

Trebuie menționat că Bezos, Dimon sau Zuckerberg vând fracțiuni ale deținerilor pe care le au. Rămân, totuși, puternic implicați și dedicați intereselor acționarilor.

Dar e o diferență față de situația în care ar cumpăra acțiuni ale propriilor companii. Atunci ar fi un indiciu de încredere. În situația de față, mesajul e destul de clar: acțiunile sunt la valoarea maximă și e momentul să bage banii în buzunar.