Banca Comercială Română (BCR), controlată de Erste Group, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 1,14 miliarde de lei (232,5 milioane de euro), în creştere cu 35% faţă de perioada simiară din 2020, evoluţie susţinută de performanţa operaţională îmbunătăţită  şi de costuri cu riscuri mai reduse, a anunţat marţi banca.

Rezultatul operaţional s-a îmbunătăţit cu 12,3% până la 1,57 miliarde lei (321 milioane de euro), ca urmare a majorării veniturilor operaţionale mai mari şi a unor cheltuieli operaţionale mai reduse.

Venitul net din dobânzi a crescut uşor, cu 1,1%, până la 1,79 miliarde lei (366,0 milioane de euro), determinat de volume mai mari de credite şi depozite atât pe segmentul de clienţi retail, cât şi pe cel de corporate, parţial compensat de impactul din dobânzi mai scăzute pe piaţa monetară.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

„Dincolo de cifre şi de rezultatele financiare, în astfel de momente de bilanţ, ne uităm la impactul real şi la schimbările pozitive pe care proiectele noastre le aduc în societate. Continuăm să dezvoltăm activ pilonul educaţiei financiare şi am pus în centrul comunicării noastre din această toamnă, sfaturi practice de economisire pentru publicul larg, pentru a contribui cât mai direct la creşterea rezilienţei financiare a românilor.

Scopul nostru este de a acţiona ca o ancoră care dă siguranţă economiei, atât prin sprijinirea programelor garantate de stat şi a fondurilor europene, cât şi prin soluţii personalizate de finanţare. Există proiecte, idei şi dorinţă de dezvoltare, precum şi nevoia de modernizare şi evoluţie, aşa cum există oameni bine pregătiţi. Dovadă sunt cele peste 4.000 de companii finanţate anul acesta, o treime dintre credite fiind investiţii, precum şi semnarea acordului de colaborare dintre BCR şi ROREG pentru a accelera atragerea investiţiilor din fonduri europene pentru România SA şi România SRL. Mediul de business a reuşit de multe ori în ultimii 30 de ani să fie un reper în momente dificile, iar noi înţelegem să rămânem aproape de societate şi de temele relevante pentru români, inclusiv prin susţinerea campaniei de vaccinare, pentru siguranţa şi sănătatea tuturor”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

Venitul operational al băncii a crescut cu 6%, până la 2,77 miliarde lei (565,3 mil. euro).

Rata creditelor neperformante era la 4% în septembrie 2021 în scădere faţă de 4,5% în decembrie 2020. Această evoluţie reflectă trendul pozitiv al creditelor acordate clienţilor şi a fost sprijinită, de asemenea, de o acumulare scăzută de noi credite neperformante. În acelaşi timp, gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane s-a situat la nivelul de 130,8% în septembrie 2021.

Pe segmentul de creditare retail, BCR a acordat în perioada ianuarie-septembrie credite noi în monedă locală pentru persoane fizice şi microîntreprinderi de 7 miliarde de lei.

Vânzările de credite ipotecare în lei au crescut cu 15,4% an pe an şi cu 58% în T3 2021 vs. T2 2021, în principal datorită accelerării în T3 2021 a vânzărilor produsului garantat de stat Noua Casă, dar si vânzărilor produsului ipotecar standard Casa Mea care reprezintă 62% din vânzările totale. Noul credit ipotecar verde Casa Mea NaturA, parte din programul de sustenabilitate al băncii, a ajuns să reprezinte circa 30% din cererile lunare de finanţări pentru locuinţe.

Volumele nou acordate de credite de consum au crescut cu 20,6%, iar descoperitul de cont şi cardurile de credit cu 15,6% an la an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stocul de credite ipotecare acordate în moneda locală s-a majorat cu 17,3% an pe an în 1-9 2021, în timp ce stocul de credite de consum a crescut cu 6,4% an pe an.

În activitatea de creditare corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite noi pentru companii în valoare de 4,7 miliarde de lei, din care o treime au fost credite pentru investiţii.

Avansul stocului de finanţări s-a datorat în principal segmentului Clienţi Mari care a crescut cu 49,2% an pe an. De asemenea, finanţarea sectorului public a crescut cu 20% an pe an, iar cea a sectorului IMM (inclusiv prin subsidiara BCR Leasing) cu 9,5% an pe an, atingând valoarea de 7,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) la 30 septembrie 2021, în principal datorită participării BCR în programul IMM Invest.  

Finanţările acordate de BCR Leasing au crescut cu 40%, până la 1,2 miliarde de lei.

Stocul de credite şi avansuri acordate clienţilor a crescut cu 8,3%, la 46,57 miliarde lei (9,41 mld.euro), faţă de finele anului trecut, susţinute de creşteri atât în creditarea retail (+6,1% faţă de decembrie 2020, până la 26,71 mld. lei), cât şi în cea corporate (+12,1% faţă de decembrie 2020, până la 19,7 mld.lei).

Depozitele de la clienţi au crescut cu 1,2% până la 65,66 miliarde lei (13,27 mld euro) faţă de 31 decembrie 2020, susţinute de creşterea depozitelor retail (+1,9%, până la 44,58 mld. lei), în timp ce depozitele corporate au scăzut cu 1,6%, până la 19,46 mld. lei.