ASF ştia de situaţia în care se afla City Insurance încă din iunie 2020, când s-au analizat indicatorii prudenţiali pentru exerciţiul de evaluare a activelor şi pasivelor sectorului asigurărilor.

ASF a dat joi publicităţii un studiu privind indicatorii prudenţiali ai celor 24 de companii de asigurări de pe piaţa locală din iunie 2020, scrie ZF.

Studiul realizat de ASF şi EIOPA arată că City avea o rată de solvabilitate (SCR) de -112% şi o rată a cerinţei minime de capital (MCR) de -450%.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

City Insurance, asigurătorul care în ultimii ani a activat pe piaţa locală urmărind o captare agresivă a cotei de piaţă pe zona RCA, putea fi oprit încă de la jumătatea anului 2020. Ce anume a împiedicat ASF-ul să-i ridice autorizaţia de funcţionare încă din acel moment?

Mai mult, având în vedere că la 30 iunie 2020, după eva­luarea BSR, rata de solvabilitate (SCR) şi rata ce­rinţei minime de capital (MCR) erau negative, respectiv -112% şi -450%, înseamnă că rezultatele au inclus şi banii falşi pe care City Insurance se presupunea că îi are într-un cont din Elveţia. Cât de mare trebuia să fie gaura la City ca să se sesizeze şi de către ASF?

În ceea ce priveşte a doua companie care a înregistrat un nivel al indicatorilor prudeţiali negativi, Euroins, reprezentanţii companiei au transmis după publicarea raportului BSR că situaţia prezentată nu este de actualitate, referindu-se la o perioadă din trecut, iar în ultimele 18 luni, Euroins a implementat o serie de măsuri, inclusiv noi contracte de reasigurare, cedări de active şi mai multe majorări de capital.