• ZF: Piața EIP din România este în creștere.
  • ZF: Cererea vine din construcții, energie, logistică.
  • Armorum activează în online, retail clasic și B2B.
  • Compania depășește 4 mil. lei cifră de afaceri în 2024.
  • Investiția în EIP aduce randament pe termen lung.

Piața echipamentelor individuale de protecție din România evoluează în ultimii ani și e susținută de extinderea industriilor cu risc operațional ridicat. Reglementările europene devin tot mai stricte cu privire la sănătatea și siguranța la locul de muncă. Cererea pentru echipamente crește odată cu profesionalizarea companiilor și cu presiunea crescută pentru a respecta standardele internaționale în ceea ce privește protecția muncii.

Armorum e unul dintre cei mai dinamici retaileri din România în domeniul echipamentelor de protecție personală și siguranța muncii, activ atât online, cât și pe segmentul clasic și B2B. Are o cifră de afaceri de peste 4 milioane de lei în 2024 și un portofoliu care acoperă peste 27.000 de clienți.

Ce spune Ovidiu Dărămuș, cofondator & general manager, Armorum, pentru Aleph Business?

Cum percepeți impactul creșterii continue a cursului de schimb EUR asupra costurilor de producție pentru echipamentele PPE și, implicit, asupra prețurilor finale?

„Evoluția cursului de schimb valutar va avea un impact asupra industriei PPE, similar cu impactul pe care îl are și asupra altor industrii. Credem că dacă cursul va continua să crească, la un moment dat vor trebui să fie transferate o parte din costurile supliment“are spre clienții finali. Credem că acest lucru devine inevitabil în scenariul în care cursul continuă să crească”, spune el.

Titlurile zilei

A fost semnat acordul politic de guvernare
Prețul petrolului crește după atacurile SUA asupra Iranului
CINE SUNT MINIȘTRII CARE INTRĂ LA GUVERNARE?
SUA ATACĂ IRANUL
TRUMP ATACĂ IRANUL
Atacurile SUA cresc prețul petrolului

În contextul în care aproape că nu există producție locală de PPE în România, ce strategii adoptați ca unul dintre cei mai dinamici retaileri din piață, pentru a gestiona presiunea creșterii costurilor generate de fluctuațiile cursului de schimb?

„O parte importantă a volumului total de echipamente de protecție a muncii utilizate pe piața din România provin din import. Producția locală reprezintă un procent relativ mic din total, astfel încât, întreaga industrie, după cum spuneam, este sensibilă la orice variație a cursului valutar și va fi direct impactată de acest lucru. Într-o primă fază, atât timp cât vorbim de dinamici sau de diferențe de ordinul a câteva procente, o parte din ele pot fi absorbite reducând din marginea de profit sau renegociind anumite lucruri cu producătorii sau cu tot ce înseamnă fluxul de aprovizionare, dar, pe termen mediu lung, dacă cursul continuă să crească, vor fi transferate spre utilizatorul final.

Momentan, o parte se atenuează, așa cum spuneam, din reducerea marginilor, o altă parte din utilizarea stocurilor pe care toți retailerii le au la dispoziție, astfel încât impactul nu este imediat, nu observăm o corelare instantă între momentul în care cursul se modifică și prețurile la raft, ca să zic așa, sau în relația cu clienții. Noi, personal, momentan, nu am modificat nimic, fiind niște diferențe mici în acest moment, dar dacă lucrurile vor continua să evolueze în direcția creșterii, vom fi obligați să facem acest lucru”, adaugă el.

Ce urmează pentru Armorum? Ce planuri de viitor aveți și care sunt provocările vs. oportunitățile?

„În planificarea anului 2025, noi am mizat pe o creștere bună, o dezvoltare în zona pe care noi o acoperim cel mai bine, zona echipamentelor premium, zona în care observăm că există o dezvoltare a cererii și a înțelegerii pe piața din România. Tot mai mulți utilizatori, tot mai multe companii apreciază că ergonomia, confortul, sunt necesare și atunci când vorbim de protecția la locul de muncă, de echipamente de bună calitate, nu trebuie să fie făcut rabat.

Noi vom continua să insistăm pe zona echipamentelor premium cu o calitate foarte bună, pentru că noi considerăm că protecția realizată într-un mod corect, confortul la locul de muncă, nu trebuie să se întâmple doar în perioade de prosperitate și că muncitorul, utilizatorul echipamentelor de protecție personală nu trebuie să fie protejat și să se simtă confortabil, după cum spuneam, doar în perioade în care lucrurile merg bine.

La sfârșitul zilei, la sfârșitul unui schimb de muncă, vorbim de oboseala sau de protecția asigurată corect de către un echipament de bună calitate, astfel încât, noi vom continua să transmitem un mesaj spre piață, spre clienții noștri, spre parteneri, că e important să nu facem rabat la calitate, să continuăm să protejăm în mod corect utilizatorii, angajații, sau să ne protejăm în mod personal, dacă vorbim de utilizare personală, astfel încât să putem avea acea creștere pe care ne-am propus-o și ne-am bugetat-o pentru acest an”, conchide el.