- Curtea de Justiție a UE a hotărât împotriva Apple în disputa de 10 ani legată de afacerile sale fiscale din Irlanda, scrie Politico.
- Comisia Europeană a ordonat Irlandei să recupereze până la 13 miliarde de euro în impozite restante de la Apple în 2016.
- Decizia vine în timp cu lansarea de către Apple a noii seri iPhone 16.
Apple pierde un caz de 13 miliarde de euro în cea mai înaltă instanță a UE cu privire la facturile fiscale mici pe care le-a plătit timp de ani de zile în Irlanda, o victorie surprinzătoare pentru Bruxelles într-o campanie împotriva înțelegerilor preferențiale încheiate cu multinaționalele.
Advertisment
Hotărârea luată de Curtea de Justiție a UE, susține Comisia Europeană, care a declarat că ratele impozitului pe profit de până la 0,005% plătite de gigantul tehnologic reprezentau un ajutor de stat ilegal, infirmând o hotărâre anterioară a Tribunalului General de rang inferior.
Cazul își are originile în 2016, când Comisia Europeană, sub conducerea Margrethe Vestager, afirma că Apple a beneficiat de avantaje fiscale substanțiale și injuste oferite de guvernul irlandez. S-a constatat că Apple a beneficiat de decizii fiscale ale autorităților irlandeze care i-au permis să plătească efectiv o rată a impozitului de 0,005% în 2014. Vestager a instruit Irlanda să recupereze 13 miliarde de euro plus dobânzi, ceea ce a marcat cea mai mare comandă de recuperare a impozitelor din istoria UE.
Titlurile zilei
Cu ce implicații vine hotărârea?
Decizia înseamnă că Irlanda este acum obligată să recupereze impozitele neachitate de la Apple, o situație pe care Dublin a încercat să o evite prin ani de dispute juridice. Apple a declarat că este „dezamăgită” de decizie, pentru că întotdeauna plătește toate impozitele datorate oriunde operează și că nu a existat niciun acord special.
Hotărârea a fost primită deja de activiștii fiscali care au cerut de mult timp închiderea a ceea ce ei consideră a fi portițe fiscale pentru companii. „Această hotărâre expune dragostea paradisurilor fiscale ale UE față de multinaționale”, declară Chiara Putaturo, expert fiscal UE pentru organizația de caritate Oxfam, într-un comunicat.
Decizia ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care statele membre ale UE pot oferi aranjamente fiscale favorabile companiilor multinaționale în căutarea de locuri de muncă și investiții. Fiona Scott Morton, profesor de economie la Universitatea Yale, susține că competiția de a oferi stimulente fiscale pentru multinaționale este o problemă persistentă.