Alibaba Holding Group intenţionează să îşi împartă imperiul de 220 de miliarde de dolari în şase entităţi diferite care ar obţine finanţări în mod separat şi ar explora posibilitatea unor oferte publice iniţiale (IPO-uri), în ceea ce reprezintă cea mai mare restructurare din istoria gigantului chinez de e-commerce.
Advertisment
Decizia ar despărţi diviziile principale de e-commerce, media şi cloud, noile companii urmând să aibă considerabil mai multă autonomie, scrie Bloomberg. Înaintea şedinţei de tranzacţionare de astăzi din New York, acţiunile Alibaba (BABA) urcau cu 10%.
Mişcarea este rară în rândul companiilor chineze de tip holding sau grupurilor tech locale, însă ar putea servi drept model pentru rivalii Alibaba. Decentralizarea liniilor de business ale companiei şi proceselor decizionale este strâns legată de represaliile lansate de Beijing asupra sectorului tech.
Titlurile zilei
Guvernul chinez a criticat masiv influenţa platformelor online, numind în acest sens Alibaba şi Tencent Holdings, ceea ce înseamnă că restructurarea va primi – cel mai probabil – susţinerea organelor de reglementare, care argumentează că inovaţia nu poate avea cale liberă într-un mediu definit printr-un nivel ridicat de concentrare a puterii. Alibaba şi Tencent au investit în sute de startup-uri de-a lungul anilor, ajutându-le adesea în elaborarea strategiilor.
„Este un pas în direcţia dorită de China, anume înspre reducerea caracterului de monopol al giganţilor tech”, explică Marvin Chen, analist al Bloomberg Intelligence. De asemenea, decizia marchează o schimbare masivă în preferinţele companiei din Hangzhou, care şi-a ţinut operaţiunile sub aceeaşi umbrelă, de la supermarketuri până la centre de date.
Mai mult, anunţul sugerează că Alibaba se pregăteşte să apeleze la noi runde de finanţare şi să realizeze noi listări pe piaţa de capital, după ce măsurile adoptate de administraţia lui Xi Jinping au şters 500 de miliarde de dolari din capitalizarea societăţii.