- Alex Milcev, EY România, consideră că discuțiile despre impozitul progresiv ar putea reveni după alegeri.
- Milcev spune că TVA ar putea crește cu 1-2 puncte procentuale după alegeri.
- El avertizează că impozitarea progresivă ar putea crea oportunități pentru abuzuri legale.
După alegeri mi se pare destul de probabil ca discuțiile să se îndrepte spre impozitul progresiv, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România.
Advertisment
„Nu e doar o dorință a unui partid, sunt și niște studii făcute de Banca Mondială anul trecut și de FMI, care nu neapărat impun ideea, dar au promovat-o destul de mult în Guvern și în mediul de afaceri. O variantă a introducerii unui impozit progresiv în 2025 sau 2026 nu trebuie exclus. Știu că se fac anumite simulări. Sunt discuții cu ușile închise”, spune el.
Impozitul progresiv nu este un răspuns potrivit pentru România
Milcev spune că a intrat în câmpul muncii în 1997 și a „prins impozit progresiv și de 60%, apoi s-a redus la 40%, au fost mai multe tranșe”. Și crede ca ar fi un regres față de ce am avut până acum.
Titlurile zilei
„Trebuie să luăm cu rezerve declaraţiile politice că nu vor creşte taxe. Dacă avem anumite presiuni la care trebuie să cedăm, vom modifica ceva. Dacă e să pun pariu, aş zice că TVA va creşte. Poate nu de la 1 ianuarie, dar undeva în cursul anului. Este foarte uşor de făcut şi după alegeri va fi indiferent de reacţia societăţii. Impozite pe venit şi dacă era alegerea mea personală aş fi insistat cu reforma taxelor locale”.
Ce facem cu TVA? „TVA-ul nostru se apropie de media europeană, între 20 şi 21%. O speculaţie pe care am auzit-o este că e posibil ca TVA să crească cu 1-2 puncte procentuale. Este cea mai eficientă măsură de a aduce bani repede la bugetul de stat.”
Este de părere că vor exista specialiști inteligenți care o să știe să folosească sistemul impozitării progresive ca să obțină avantaje din interpretarea legii altfel.
„Se pot face abuzuri fără să treci linia roșie a evaziunii. Avem un exemplu clasic la microîntreprinderi care știm cum au fost folosite”, spune Milcev.