• SmartBill îl numește pe Alex Leca în funcția de CEO.
  • Afacerile companiei cresc cu 70% în 2024.
  • SmartBill ajunge la o cifră de afaceri de 15 mil.€/2024.
  • Sunt 160.000 antreprenori activi/2024.
  • Prin platformă sunt emise 72 mil. de facturi într-un an.
  • Valoarea totală a facturilor ajunge la 43 mld.€/2024.
  • Rata de validare pentru e-Factura atinge 99,9%/2024.
  • SmartBill face parte din grupul Visma, din anul 2020.

SmartBill, unul dintre principalii furnizori de soluții software pentru facturare și gestiune din România, anunță o schimbare: Alex Leca preia conducerea companiei în calitate de CEO.

În 2024, compania raportează o creștere de peste 70% a afacerii, peste 160.000 de utilizatori activi și facturi emise în valoare de 43 de miliarde de euro. Cum arată direcția strategică pentru 2025 și ce tehnologii vor transforma interacțiunea dintre antreprenori și datele lor financiare?

Ce spune Alex Leca, noul CEO SmartBill, pentru Aleph Business?

Cum vă propuneți să duceți SmartBill la „următorul nivel”? Ce înseamnă acest nou capitol?

„E o întrebare foarte bună. Uite, SmartBill este deja o companie care este foarte sus. De 18 ani suntem deja un partener de încredere pentru antreprenorii din România. Avem o echipă deja foarte faină, o echipă matură. Avem în spate experiența grupului LISMA, cel mai mare jucător din piața softurilor și economiilor financiare din Europa. Suntem într-o poziție extraordinar de bună și să fim pregătiți să conturăm un nou capitol din viața SmartBill.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Noi visăm ca SmartBill să devină mai mult decât acea aplicație de facturare și gestiune, să fie un fel de platformă în care nu doar îți gestionezi afacerea, ci efectiv îți crește afacerea capitolului SmartBill. În următoarea perioadă vom continua să facem ce facem deja foarte bine. Vom continua să simplificăm foarte mult activitatea antreprenorilor. Ne vom concentra foarte mult pe a fi mult mai conectabili cu alte aplicații din ecosistemul antreprenorilor și, de ce nu, începem să ne gândim foarte mult la ideea de a oferi mult mai multe informații de calitate antreprenorilor, fie că este ea în cadrul aplicației, fie că este în cadrul diverselor sesiuni de informări, diverselor sesiuni de training-uri pe care le facem, astfel încât oamenii să aibă la dispoziție mult mai multe tool-uri ca să ia decizii mai bune pentru afacerea lor.

Și mai mult decât atât, în următoarea perioadă vrem să lucrăm mult mai de aproape cu firmele de contabilitate din România, astfel încât fluxul afacerii să fie cuprins în SmartBill într-un mod cât se poate de simplu, cât se poate de natural”, spune Leca.

Ce tehnologii noi plănuiți să integrați în 2025 pentru a simplifica munca antreprenorilor? Și ce presupune în 2025 „consolidarea poziției de lider”?

„Uite, tehnologiile la noi le-am folosit și încercăm să le folosim de fiecare dată în măsura în care aduc o valoare reală. Ne ferim așa de buzzwords, ne ferim să bifăm căsute, ne concentrăm foarte mult spre a aduce valoare reală, spre a simplifica mai mult, spre a elimina din pașii care trebuie făcuți. Evident că toate tehnologiile care apar acum, și ne gândim poate în primul rând la AI, la toată revoluția asta în jurul AI-ului, discuții AI-ului, sunt tehnologii care vin mănușă pe ce facem noi. Adică, în mod sigur, ne vor ajuta să aducem și mai multă simplificare, dar putem automatiza mult mai inteligent activitatea antreprenorilor.

Dacă vorbim, nu știu, de generare automată de documente sau de sincronizări automate de date sau știu și eu identificarea de anomalii, toate astea se vor potența mai mult în tehnologiile pe care le avem și da, vrem să ținem cont de tot ce se întâmplă în jurul nostru pentru a aduce mai multă valoare clienților noștri”, adaugă el.

Ce provocări majore anticipați pentru 2025 în contextul schimbărilor legislative și tehnologice din zona fiscală?

„Ideea de schimbare legislativă asta este o constantă în România. Dacă din anii 90, în mod constant, se schimbă lucruri, se schimbă peste noapte, nu mă aștept ca 2025 să fie un an complet diferit față de anii trecuți. Avem câteva modificări care au intrat deja, oricum, în vigoare, de exemplu, SAFTEU, care este o raportare extrem de complexă, pe care trebuie să o facă toate companiile din România. Acolo poate să apară tot felul de probleme, dat fiind că, deocamdată, este oarecare perioadă de grație.

e-TVA-ul este un subiect frecvent discutat de anul trecut și pare așa o bestie, care încă nu este complet îmblânzită și oamenii sunt oarecum speriați, pentru că nu e foarte multă claritate în jurul lor. Cred că ce-și dorește orice firmă, orice antreprenor din România, de la guvernanții din România, mai multă claritate, mai multă previzibilitate. Să știi la ce să te aștepți mâine și în momentul în care lucrurile nu merg foarte bine, să fie asumată această chestie. Nu că apar probleme cum au fost cu e-factura, pică sistemul. Ok, hai să ne asumăm că sistemul ăsta pică și hai să vedem ce putem face să-i ajutăm pe oameni să-și ducă activitatea mai departe și să fie profitabili în continuare, fără să simtă povara asta mare a legislației”, spune el.