• Antreprenorii locali încep să preia rolul de investitori activi în economie și înlocuiesc capitalul străin tradițional.
  • Pasiunea și viziunea antreprenorială duc la creștere prin achiziții strategice și investiții curajoase.
  • Accesul la finanțare rămâne dificil, dar există soluții dincolo de băncile și fondurile clasice, spune Bulboacă la ZF IMM ’25: IMMprevizibil.

Investiţiile antreprenorilor locali în alte companii din România sunt una dintre poveştile frumoase ale economiei locale, în detrimentul unor fonduri de investiţii sau companii străine, care erau cumpărătorii tradiţionali, spune Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner, Bulboacă şi Asociaţii în cadrul conferinţei  ZF IMM ’25: IMMprevizibil.

„România a fost, este şi va fi ca Liverpool la fotbal. O echipă plină de surprize. Investiţiile antreprenorilor locali în alte companii din România sunt una dintre poveştile frumoase ale economiei locale, în detrimentul unor fonduri de investiţii sau companii străine, care erau cumpărătorii tradiţional”.

Adrian-Cătălin Bulboacă spune că interacţionează mult cu antreprenori din diferite industrii şi remarcă o pasiune extraordinară a acestora pentru afacerea lor, pentru dorinţa de a creşte, fie organic, fie prin achiziţii.

Titlurile zilei

CUM POȚI LUA FINANȚARE?
E PAȘTELE DUREROS DE SCUMP?
CE URMEAZĂ PENTRU SMARTBILL?
CÂND EXPORTUL SCADE, ECONOMIA SUFERĂ
Norofert termină 2024 cu o cifră de afaceri de 45 milioane de lei
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

„Costul finanţării din ultimii ani i-a pus pe mulţi antreprenori în poziţia de a achiziţiona societăţi aflate în dificultate, iar alţii s-au dezvoltat organic prin investiţii pe care alte firme din industria lor nu şi le-au permis. De exemplu familia Umbrărescu a cumpărat o societate de gaze aflată în insolvenţă, din Iaşi, evaluând că se poate integra în businessul mare al familiei. Este un exemplu de succes. Societatea a ieşit din insolvenţă ulterior”.

Ce mai spune el în cadrul conferinței?

  • Asta arată încredere în economie şi capital disponibil. Sunt multe family office-uri care investesc în companii din domenii de activitate diferite de domeniul lor iniţial. Cred că este un segment care va creşte în următorii ani. Şi pare să fie un specific al regiunii. Eu văd o decizie strategică, răspunsul natural al antreprenorilor de a reduce dependenţa de capital străin.
  • Cred că e necesară o armonie între capitalul străin şi cel local. Eu cred că s-a marşat excesiv de mult pe nevoia de capital străin.
  • Între nevoia de finanţare a firmelor mici  şi rigoarea politicilor de finanţare a băncilor şi fondurilor de investiţii e o diferenţă foarte mare. Antreprenorii trebuie, atunci când pornesc la drum, să deseneze din timp soluţia de finanţare. Băncile şi fondurile fac un calcul matematic, calculează EBIDTA, IRR-ul. Dacă matematica nu e acolo, nu te încadrezi.
  • Fondurile intră în 3-4 tranzacţii pe an. Ce fac toate companiile care au nevoie de capital, au pasiune, dar dau peste rigoarea bancară? Antreprenorii nu trebuie să se lase descurajaţi, chiar dacă matematica nu dă. Întotdeauna există o soluţie de finanţare undeva.