• 2020 a fost anul marilor schimbări în mediul de business
  • Cinci dintre companiile care au raportat cele mai mari profituri din 2020 sunt jucători cu capital românesc
  • Cele mai mari zece firme după numărul de angajaţi au făcut mai multe disponi­bilizări decât recrutări

2020 a fost anul marilor schimbări în mediul de business. Unii au ieșit pe profit, alții au înregistrat mari pierderi. Cinci dintre companiile care au raportat cele mai mari profituri din 2020 sunt jucători cu capital românesc, informează Ziarul Financiar.

Comerţul a câştigat cel mai mult teren în anul pandemiei, cu reprezentanţi în topul firmelor din 2020, după cifra de afaceri. Și tot cinci dintre companiile care au raportat cele mai mari profituri din 2020 sunt jucători cu capital românesc.

Pe de altă parte, cele mai mari zece firme după numărul de angajaţi au făcut mai multe disponi­bilizări decât recrutări. Mai vedem că energia este cam­pioană atât în ceea ce pri­veşte profiturile, cât şi în ceea ce priveşte pier­de­rile și are cei mai mulţi repre­zentanţi în ambele clasamente.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Firmele cu capital românesc care au avut cele mai mari pierderi sunt Automobile Dacia, OMV Petrom Energie, OMV Petrom Marketing. Vedem în cazul lor scăderi de peste 20%, însă energie a avut cele mai mari încasări, pentru că dacă ne uităm în topul celor mai mari cifre de afaceri, regăsim pe OMV Petrom Energie pe locul 4. În topul creșterilor avem businessul familiei Pavăl pe primul loc, apoi pentru că românii au făcut renovări și redecorațiuni în pandemie vedem compania Dedeman cu o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de lei anul trecut.

Top câștigători cu capital românesc, după cifra de afaceri

  1. Pavăl Holdings – 3,33 mld. lei
  2. Dedeman – 1,45 mld. lei
  3. Hidroelectrica – 1,45 mld lei
  4. OMV Petrom – 1,38 mld lei
  5. Romgaz – 1,2 mld lei