48 de ore a durat colapsul SVB. A 16-a cea mai mare bancă din SUA. Signature Bank și Silvergate i-au călcat pe urme. Începe contagiunea?

Statul american spune că nu. 2.000 mld. $ ar putea aduce programul de împrumuturi fulger al FED în sistemul bancar american, potrivit JP Morgan.

Ce înseamnă asta? Istoria se repetă, spune Michael Barry, investitorul care a prezis criza financiară din 2008. În 1907 Knickerbocker Trust s-a prăbușit. NYSE și-a pierdut 50% din valoare peste noapte. 3 săptămâni mai târziu, criza a trecut. De ce? JP Morgan a convocat președinții trusturilor vremii, care au convenit să acorde împrumuturi pentru a menține băncile deschise. A doua zi, Banca Națională a Orașului, condusă de James Stillman avea cele mai mari rezerve din țară.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Revenim în prezent. Am discutat subiectul cu Felix Crișan, CEO, Netopia.

“Două lucruri foarte importante de notat: atunci când vorbim de 1907, JP Morgan din 1907, vorbim de omul numit JP Morgan, că mai există și acum un JP Morgan dar este vorba de banca JP Morgan. Și un alt lucru este că rezolvarea crizei din 1907 e de observat că s-a făcut cu actori privați. Și asta mi se pare chestia cea mai importantă și diferența majoră de atunci versus acum. Eu sunt absolut convins că, în lipsa unor entități centralizate care se înghesuie pe ici pe colo să readucă echilibrul pe baza măsurilor pe care ei le cred de cuviință, în lipsa lor sistemul privat s-ar fi organizat și și-ar fi făcut de așa natură aranjamentele încât nici măcar să nu se ajungă într-o situație de genul acesta, dincolo de a fi nevoie să fie cineva bailed out.”, a povestit Felix Crișan, CEO, Netopia.