Aproape 2.900 de persoane din Marea Britanie s-au adaptat la un program de muncă de patru zile pe săptămână ca participanți la un studiu. Studiul s-a desfășurat din iunie până în decembrie și a analizat efectele pe care le are un programul de lucru săptămânal redus la o medie de 34 pe săptămână, dar fără modificări de salariu, asupra angajaților.

Un raport de la Autonomy prezintă concluziile sondajului din studiu conform căruia 39% dintre angajați au spus că “se simt mai puțin stresați”, în timp ce pentru 71% dintre ei epuizarea și semnele lăsate de oboseală s-au redus considerabil. Mai mult, problemele legate de anxietate, somn, oboseală generală au fost mult puțin frecvente la angajații care au lucrat 4 zile pe săptămână. Aceștia au raportat, de asemenea “îmbunătățiri ale sănătății mentale și fizice” în perioada de probă.

Companiile care au participat la acest proces experimental au declarat că intenționează să continue cu săptămâna de lucru mai scurtă după ce satisfacția angajaților s-a îmbunătățit, iar veniturile au rămas în general constante, scrie Insider. Trei angajați au vorbit pentru Insider despre experiența lor și spun că munca de 4 zile a avut un impact pozitiv asupra vieții lor de zi cu zi.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„Este greu de exagerat să explic cât de bine a fost”, a declarat Jo Sims, manager la AKA Case Management, pentru Insider, adăugând: „Mi-a schimbat sincer viața”. Sims a spus că o zi liberă în plus i-a îmbunătățit sănătatea mintală, i-a ușurat nivelul de stres și i-a oferit o nouă perspectivă. 

Kieran Woof, expert la Societatea Regală de Biologie, a spus că ziua suplimentară i-a permis să facă toate lucrurile pe care nu reușea să le facă în mod normal într-un weekend de două zile. „Înseamnă, de asemenea, că te întorci în săptămâna de lucru mult mai plin de energie și mult mai pregătit și motivat mental”, a spus el pentru Insider.

Dominic Hobdell, expert în operațiuni și finanțe la AKA, a spus că la început a avut o senzație ciudată :„S-a părut puțin ciudat să ai o zi de luni liberă – a fost ca și cum ai avea o duminică în plus, dar toți ceilalți lucrau, așa că s-a simțit un pic ca un oraș fantomă”, a spus el.

„Dar odată ce a avut loc această tranziție, cred că toată lumea a văzut cu adevărat beneficiile”, a explicat bărbatul. Hobdell a spus că folosea adesea ziua liberă suplimentară pentru lucruri pe care nu le putea face în weekend, cum ar întâlnirile sau mersul la sală fără să fie aglomerat.

Studiul a fost condus de cadre universitare de la Boston College, Universitatea din Cambridge și organizația de cercetare Autonomy, în parteneriat cu grupurile de campanie 4 Day Week Global și 4 Day Week Campaign, notează Insider.