• În 2025 au fost publicate 52.000 de locuri de muncă.
  • Joburile generează peste 2,4 milioane de aplicări.
  • Cei mai activi candidaţi au vârste cuprinse între 25-34 de ani.
  • Tinerii sunt responsabili de 53% dintre CV-urile trimise.
  • IT&C e lider în topul domeniilor cu cele mai mari salarii.
  • Un AI Engineer în Bucureşti câştigă până la 4.500€ net.
  • Un Full Stack Engineer, remote, câștigă până la 3.900€ net.
  • Piaţa este dominată de rolurile white collar.
  • Domeniul cu cele mai multe joburi este Vânzări & Retail, 16.000.

Tinerii iau cu asalt piaţa muncii. Peste jumătate dintre aplicările din primele luni ale lui 2025 vin de la candidați sub 35 de ani, arată datele bestjobs. Deși contextul economic și politic trage frâna companiilor la început de an, energia vine clar din zona tânără.

Cei mai activi candidaţi au vârste cuprinse între 25-34 de ani, urmaţi de 18-24 de ani. Joburile în IT&C rămân în top la salarii, iar AI-ul și skill-urile digitale devin must-have pentru oricine vrea să rămână relevant. Un AI Engineer în Bucureşti câştiga până la 4.500 euro net, iar un Full Stack Engineer, remote, până la 3.900 euro net.

Ce vor candidații atunci când aplică pentru un job? Flexibilitate. Iar modelul hibrid este punctul de echilibru între nevoile angajaţilor şi cele ale angajatorilor.

Titlurile zilei

ce urmează pentru imobiliare?
ce se alege de burse?
bvb suspendă restart energy one
Gen Z reduce consumul de vin
Chimcomplex construiește fabrica de poliepoxizi în Oneşti
Banca de Investiţii şi Dezvoltare e lansată oficial

Ce spune Ana Vișian, marketing manager, BestJobs, pentru Aleph Business?

Ce rol joacă brandingul personal în obținerea unui job într-o piață dominată de white collar și de o competiție crescută?

„Foarte mare! Chiar am putea spune că, mai ales la generația tânără, este foarte mare și unii au început să devină chiar mult mai atenți versus ce postează în social media, cum anume construiesc, unde apar și încep să aibă o contribuție mai semnificativă, mai nișată, mai pe domeniul în care activează sau în care vor să activeze.

E foarte important ce amprentă îți lași în social media atunci când vrei să te duci către un angajator sau altul sau către un domeniu sau altul. De asemenea, proiectele și până la urmă joburile, ce ai în CV, contează foarte mult atunci când te analizează un angajator. La fel, e tot un soi de branding personal. Dacă te-ai implicat în voluntariat, spune ceva despre tine și despre ceea ce ești tu ca personalitate”, spune ea.

Cum își pot adapta tinerii din generațiile Z și Millennials strategiile de

„În primul rând să rămână up-to-date, să rămână la zi cu joburile și cerințele pentru joburile pe care le targetează. Pentru că, dacă ne uităm, de exemplu, doar la domeniul marketing, dacă până acum câțiva ani era foarte clar împărțit domeniul, acum îi spunem un full-stack marketer, pare așa un pic a IT, un om care să știe să facă mai multe lucruri. Pentru că și tool-urile și uneltele pe care le poate folosi, soluțiile, sunt mult mai la îndemână, mult mai ușor de accesat decât erau înainte.

Să rămână informați cu salariile, nivelul salariilor la care să se raporteze corect și să negocieze corect. Să învețe permanent, să aibă ce să aducă în continuu în profilul lor, în CV-ul lor, în lucrurile pe care le-au învățat, proiecte, job-uri, extra-job. E important să rămână activi, în primul rând”, adaugă ea.

Cum ar trebui să abordeze un angajat reconversia profesională într-un context în care A.I. schimbă rapid cerințele din piața muncii?

„AI-ul este, practic, un ajutor pentru noi. Să îl integreze, să îl înțeleagă, să îl integreze în viața de zi cu zi și în job-uri de zi cu zi. Să învețe cum să-l folosească și cum să-i facă ziua de lucru și job-ul mai ușor. În niciun caz, nu trebuie negat și nu trebuie îndepărtat, ci ușor, ușor integrat în viața de zi cu zi”, spune Vișian.

Cum îți consolidezi poziția profesională într-o lume în care AI-ul câștigă tot mai mult teren?

„Cu siguranță, AI-ul va înlocui anumite tipuri de job-uri sau anumite job-uri undeva în viitor, însă cred că e mai important să-l adoptăm și să-l învățăm să-l folosim, pentru că, cu siguranță, cineva care va ști să folosească AI-ul în job-ul său va lua locul unei persoane care nu știe să folosească AI-ul. Mai degrabă, spre perspectiva asta, aș lăsa mesajul nostru”, conchide ea.