• Guvernul evită reglementarea agenților imobiliari.
  • Guvernul pasează responsabilitatea către Parlament.
  • Proiectul introduce criterii pentru agenți și brokeri imobiliari.
  • Inițiativa legislativă ignoră cerințele testului de proporționalitate.
  • ANCPI devine autoritate de reglementare, deși nu are competențe.
  • Lipsa unui punct de vedere guvernamental stârnește controverse.
  • Proiectul este înregistrat ca Bp. 130/2024 și Plx. 340/2024.

Deși profesia de agent imobiliar generează anual tranzacții de miliarde de euro, funcționează, în continuare, într-un vid legislativ. Un proiect de lege înregistrat recent în Parlament își propune să reglementeze unitar și coerent acest domeniu, și stabilește criterii clare de acces și de exercitare a profesiei, în conformitate cu legislația națională și directivele europene.

Guvernul României evită să își asume o poziție fermă în privința inițiativei legislative, și invoacă caracterul exclusiv decizional al Parlamentului. Atitudinea Executivului ridică semne de întrebare, în special în contextul în care proiectul vizează reglementarea unei activități economice de interes public major, iar profesioniștii din domeniu și experții juridici atrag atenția asupra unor deficiențe fundamentale de conținut și proporționalitate.

Ce spune Alexandru Ispir, expert în imobiliare, pentru Aleph Business?

De ce nu vrea Guvernul să-și asume un punct de vedere ferm cu privire la legea care ar reglementa activitatea lor imobiliară, deși în joc sunt miliarde de euro și protecția consumatorilor?

„Sunt mai multe subiecte de discutat, într-adevăr, dar în primul rând trebuie să observăm că până acum activitatea agenților imobiliari a funcționat într-un cadru lipsit de reguli clare, ceea ce a dus în unele cazuri la practici discutabile, lipsă de transparență și o încredere redusă din partea consumatorilor. Și acest proiect vine, exact cum spuneam mai devreme, cu o serie întreagă de măsuri importante. În primul rând, se dorește acreditarea agenților prin cursuri și examene specializate, crearea unui registru național oficial al agenților autorizați, stabilirea unui cod de etică și conduită profesională și, foarte important, introducerea unor sancțiuni pentru cei care practică fără să fie autorizați.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN

Într-adevăr, sunt poate și provocări, costuri suplimentare, riscul unei birocrații inutile și o posibilă rezistență din partea celor care activează mai mult în sistem, dar scopul este unul clar: profesionalizarea industriei imobiliare, creșterea calităților serviciilor și, în final, protejarea interesului clientului, fie că e vorba de cumpărător, de vânzător sau de chiriaș”, spune el.

Cum justifică statul român introducerea unor bariere de acces în profesia de agent imobiliar, fără un test de proporționalitate și fără clarificări cu privire la formarea profesională?

„Într-adevăr, Guvernul asta ne spune, că nu există aceste teste de proporționalitate și că, mă rog, și în alte state din Uniunea Europeană o persoană juridică nu se poate constitui într-o asemenea meserie, dar eu cred că, printr-o discuție și discuții suplimentare, am putea ajunge la un consens, pentru că este foarte, foarte important ca această reglementare să fie implementată și ar reprezenta un pas foarte important către o piață imobiliară mai sănătoasă, mai sigură și mai respectabilă”, adaugă el.

Cum afectează această incertitudine legislativă climatul investițional și predictibilitatea într-un sector în care dezvoltatorii, agenții și consumatorii funcționează, practic, fără reguli clare?

„Așa este. Este foarte important și de asta ne luptăm de câțiva ani de zile să implementăm o lege care să vină cu o predictibilitate, să avem agenți imobiliari profesioniști, să avem un cod de etică și o conduită profesională și, așa cum spuneam mai devreme, să avem și niște sancțiuni în cazul în care anumiți agenți practică fără să fie autorizați. Deci ne dorim, suntem deschiși la discuții suplimentare și cred că Guvernul și toate autoritățile să înțeleagă și să ne ajute, pentru că scopul este unul clar: profesionalizarea acestei industrii”, spune Ispir.