Anul acesta, clasamentul celor mai bune programe de MBA realizat de Financial Times arată complet diferit la conducere faţă de cel de anul trecut, în principal din cauza pandemiei de COVID-19.

Clasamentul Financial Times este realizat din date precum salariile absolvenţilor la trei ani după absolvire, cantitatea de cercetare publicată în reviste recunoscute şi diversitatea studenţilor şi a facultăţilor. Colectarea datelor a fost întreruptă anul trecut de pandemie, fapt care a determinat o serie de şcoli americane, inclusiv Harvard, Stanford şi Wharton, să suspende participarea.

Şcolile de afaceri americane reprezintă jumătate din topul 100 al programelor de MBA realizat de Financial Times pentru anul 2021. Pe măsură ce cererea studenţilor se menţine în pandemie, şcolile de afaceri din SUA continuă să domine topul celor mai importante programe de MBA din lume, în ciuda faptului că doi rivali europeni au depăşit clasamentul anual global al programelor MBA al FT pe o piaţă încă puternică în pandemie.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Insead, cu sediul în Franţa şi Singapore, şi London Business School din Marea Britanie au fost pe primul şi pe al doilea loc în clasamentul programelor MBA, depăşind University of Chicago: Booth, care a ocupat poziţia a treia în top. Cu toate acestea, jumătate din primele 100 de şcoli evaluate de FT au sediul în SUA, inclusiv şapte din cele 14 din cel mai înalt nivel al clasamentului. În timp ce ESCP din Paris pretinde că este cea mai veche şcoală de afaceri din lume, SUA a fost pionierul MBA în urmă cu mai bine de un secol, scrie Financial Times.

Salariile mari ale absolvenţilor de MBA din SUA explică poziţia puternică a şcolilor lor în clasamentul FT. Alte şcoli de afaceri din SUA care au avut rezultate bune includ Yale, Northwestern: Kellogg, Duke: Fuqua, Dartmouth: Tuck şi Virginia: Darden.

Cu toate acestea, clasamentul Financial Times şi raportul MBA arată că cererea de programe MBA a rămas puternică în întreaga lume şi salariile absolvenţilor au continuat să fie rezistente. Absolvenţii incluşi în clasament au fost chestionaţi în perioada septembrie 2020 – octombrie 2020, la câteva luni după ce evoluţia COVID-19 a cauzat daune economice.

Mai multe şcoli din clasamentul FT din acest an au raportat creşteri procentuale de două cifre ale cererilor pentru anul universitar 2020/21. Iese Business School din Barcelona a raportat o creştere de 12% de la an la an şi un număr record de cereri.

În realizarea clasamentului, Financial Times analizează o serie de factori precum salariul post-MBA la trei ani după absolvire, creşterea salariilor şi mobilitatea internaţională. Datele provin din trei ani, adică pentru clasamentul 2021 a fost studiată generaţia anului 2017. Un număr de 150 de şcoli au luat parte la Clasamentul Global MBA 2021, iar toate şcolile participante trebuie să aibă o acreditare de la AACSB sau EQUIS, mai scrie ZF.