- Veniturile cumulate le plasează pe locul 3 în lume, după SUA și China.
- Afacerile de familie angajează peste 25 mil. de oameni în 43 de țări.
- Aproape 50% au una sau mai multe tranzacții M&A/ultimii 2 ani.
- 34% dintre afacerile de familie au o istorie de +100 de ani.
- O companie japoneză din acest top e în business de +400 de ani.
- 47% dintre companiile de familie sunt în Europa.
- 20% dintre companiile de familie activează în comerț.
- Catena-Fildas: în topul celor mai mari afaceri de familie, la noi.
- Cris-Tim: în topul celor mai mari afaceri de familie, la noi.
- Transavia: în topul celor mai mari afaceri de familie, la noi.
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri de 8,8 mii de miliarde de dolari, în creștere cu 10% față 2023. Și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
Dacă ar fi comparate cu PIB-urile naționale, veniturile cumulate ale acestor companii sunt echivalente cu a treia cea mai mare economie a lumii, devansate doar de SUA și China. Sunt concluziile unui raport EY, în funcție de venituri.
Europa are aproape jumătate (47%) dintre companiile din clasament. 29% sunt în America de Nord. 18% își au sediul în Asia.
Advertisment
La sectoarele economice, comerțul cu amănuntul este cel mai bine reprezentat și conduce cu 20%. Al doilea sector ca mărime este cel al bunurilor de larg consum (19%). Urmează industria tehnologiilor de vârf cu 15% și mobilitate cu 9%. Fuziunile și achizițiile rămân un pilon central al strategiei de capital și dezvoltare pentru acest tip de companii. 47% dintre business-urile de familie au una sau mai multe tranzacții în ultimii doi ani. Dintre cele făcute publice, 34% implică sume de peste 250 de milioane de dolari.
Cât de importante sunt afacerile de familie pentru mediul de business?
„Cred că ați făcut deja un sumar al rezultatelor studiului EY, cu privire la cele mai mari 500 de afaceri de familie în 2025 și aș zice că cifrele vorbesc de la sine. Este evident că aceste afaceri de familie joacă un rol esențial în economie, nu numai prin anvergura cantitativă, volumul tranzacțiilor și al veniturilor realizate, dar și prin modelele de afaceri și principiile lor, și prin viziunea strategică. Așa cum ați remarcat, veniturile din 2025, care se ridică la 8,8 trilioane de dolari, au înregistrat o creștere, față de studiul nostru anterior, care a fost făcut în anul 2023, de peste 10%. Și asta în condițiile în care PIB-ul global în acest interval a crescut doar cu 3,3%. Deci nu vorbim numai despre suma absolută și valoarea ei totală în economia globală, dar și despre un procent de creștere accelerat.”, spune Raluca Popa pentru Aleph Business.
Titlurile zilei
Cele mai mari 500 de afaceri de familie generează venituri totale de 8.800 miliarde de dolari, mai mult decât economia Japoniei sau a Germaniei. Ce face ca aceste afaceri să fie atât de rezistente și de profitabile pe termen lung? Ce model ar trebui să urmeze și companiile din România?
„Afacerile de familie, într-adevăr au rezistat în timp și se dezvoltă în continuare, multe dintre ele cunoscând un mare succes, aș spune eu, caracteristici comune, esențiale. Primul este viziunea strategică. Această viziune combină o perspectivă pe termen lung cu o abordare agilă, mereu adaptată vremurilor. Și trebuie să ținem cont de faptul că aceste afaceri au traversat, de-a lungul zecilor sau sutelor de ani de când au fost înființate, perioade complicate. Și, din nou, dacă nu referim la studiu, putem să vedem că cea mai veche afacere de familie din index există de 414 ani și că peste 35% din acestea au mai mult de 100 de ani. Astfel, studiul arată accentul pus de aceste firme de familie pe supraviețuirea pe termen lung, combinată cu o mare preocupare pentru eficiență și pentru practicarea finanțării conservatoare.
O altă caracteristică foarte importantă este, evident, inovația sub toate formele și, nu în ultimul rând, reziliența și păstrarea valorilor de bază. Se știe că de multe ori urmași sunt pregătiți din timp să preia aceste afaceri de familie, deci putem să vedem și un element conservator în abordarea lor. Chiar și astăzi, familia continuă să aibă un control și o influență substanțială în toate aceste companii din index, iar în mai mult de 40% dintre acestea, rolul de CEO este ocupat de un membru al familiei. Dacă mă uit la afacerile din România, aș spune că sunt foarte mulți factori de luat în considerare, având în vedere pauza de capitalism care a fracturat istoria antreprenoriatului din România pe o perioadă de peste 50 de ani.
Dar totuși, dacă nu uităm la ce sa întâmplat cu antreprenorii români în ultimii 30 de ani, aș spune că au avut un mare succes atât pe plan național, cât și pe plan internațional. Și vorbesc aici din experiența mea de lucru cu acești antreprenori de aproape 20 de ani. Ce am văzut în acest timp? Am văzut extinderi regionale și chiar globale ale unora dintre ei și primul unicorn românesc. Vedem deja multe afaceri de familie care sunt conduse de noi generații și o preocupare pentru structura de guvernanță modernă. Am văzut schimbarea imaginii antreprenorului român, care este astăzi un exemplu de urmat. Și, nu în ultimul rând, vedem că antreprenorii români mentorează generațiile următoare și susțin comunități din care fac parte.”, adaugă Raluca Popa.
Doar 47% dintre aceste afaceri sunt europene, iar multe dintre ele funcționează de peste 100 de ani. În România, multe afaceri de familie rămân la nivel antreprenorial și nu trec la un management profesionist. Ce lipsește? Cum poate o afacere de familie de la noi să ajungă la nivelul celor din Vest?
„Cred că, în primul rând, nu este cel mai corect să spunem că doar 47% din afaceri sunt în Europa. Eu zic aproape aproape dintre acestea sunt afaceri de familii europene. Eu zic că e un lucru excepțional față de restul lumii și față de celelalte continente. Asta arată că Europa are încă – și va continua să aibă – un rol foarte important, să zic, imaginea globală a afacerilor de familie. Cum spuneam și mai devreme, principiile pe care au fost construite aceste afaceri de la bun început au fost păstrate și îmbogățite timp și le-au făcut să se dezvolte nestingherit pe anumite perioade în neîntrerupte. În România, deși au trecut 30 de ani de la reactivarea, să zicem, a primelor afaceri de familie românești, eu zic că este încă devreme să nu întrebăm de acestea nu au ajuns la nivelul celor din vest. Așa cum, ele nu au avut evidente posibilități de dezvoltare pe aceștia a 50, 100, 400 de ani, cum am văzut în studiu. Prin urmare, eu cred că afacerilor românești nu le lipsește nimic ca să aibă același nivel de succes ca alte afaceri de familie pe care le vedem la nivel global. Multe dintre ele au ajuns lideri de piață la nivel național, unele au ajuns să treacă granițele țării. Și, prin urmare, eu zic că nu trebuie decât să așteptăm și să avem încredere în prenorii români, care sunt agili, inovativi și sunt foarte deschiși la schimbare și la principii de guvernanță moderne.”, încheie Raluca Popa.