• Echipa „Măcelari de Elită” se pregătește pentru competiția mondială de măcelărie, desfășurată la Paris și este singura reprezentantă din sud-estul Europei.
  • Cei 12 măcelari selecționați acumulează peste 120 de ore de pregătire și respectă standardele internaționale ale competiției.
  • Proiectul este susținut de jucători importanți din industria cărnii, ONG-uri și instituții de învățământ, ce promovează măcelăria ca o meserie respectată.

Într-o perioadă în care meseriile tradiționale se confruntă cu un deficit de forță de muncă, echipa „Măcelari de Elită” demonstrează că măcelăria este mai mult decât o meserie, este o artă și o oportunitate pentru o carieră solidă.

Cum se pregătește echipa pentru World Butchers’ Challenge?

Încă din iulie 2024, timp de 2-3 zile în fiecare lună, echipa formată din 12 măcelari selectați prin concurs din toată țara se întâlnește la Cluj-Napoca, în spațiile puse la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie, și se pregătește pentru competiția World Butchers’ Challenge (WBC), care va avea loc în 30-31 martie, la Paris.

Prezența României la WBC 2025 reprezintă o premieră pentru sud-estul Europei, deoarece este singura țară din regiune care va concura la această ediție a competiției.

Titlurile zilei

ce urmează pentru sectorul energetic?
Dunărea va rămâne „autostrada“ cerealelor
Norofert semnează un contract de 9,4 mil. lei pentru îngrășăminte white-label
Apple produce 20% din iPhone-uri în India
barna: tarifele SUA creează o criză fără precedent
Electronicele esențiale sunt scutite de noile tarife Trump

Cum arată antrenamentele echipei?

Până acum, cei 12 măcelari se antrenează cu volume impresionante de materie primă:

  • 40 kg condimente
  • 8 kg legume și fructe (ceapă, ardei, sparanghel, ciuperci, cartofi, dovlecei, castraveți, roșii, vinete, lămâi, portocale, prune uscate etc.)
  • 2 kg verdețuri (rozmarin, pătrunjel, mărar, rucola, coriandru, salată verde, varză, busuioc, germeni praz, ridichi etc) și flori comestibile ornamentale

Echipa lucrează într-un program intensiv, care stimulează condițiile de concurs, și acumulează peste 120 de ore de antrenament, timp în care măcelarii își perfecționează tehnicile de tranșare și prezentare.

Ultimul antrenament al echipei va avea loc în ultima săptămână a lunii martie, înainte de plecarea la Paris.

Ce spune Gabriel Arghir, căpitanul echipei?

„Am început de la zero, deoarece suntem o echipă care, până la primul antrenament, nu ne cunoșteam și nu am mai lucrat împreună, dar cu fiecare antrenament a fost tot mai bine. A necesitat mai mult timp să facem ca dinamica echipei să funcționeze, dar acum lucrurile vin de la sine. Participarea la acest campionat este un lucru foarte important deoarece vrem să arătăm că și România are măcelari valoroși, că putem face aceleași lucruri pe care le fac alți măcelari la nivel mondial și că putem lucra fără să facem risipă alimentară”, spune el.

Din cine este formată echipa?

Echipa aleasă să reprezinte anul acesta România la Paris este formată din seniorii:

  • Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia)
  • Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București)
  • Ionuț Alexandru Anghel (Carmangeria Ozana, București)
  • Ciprian Irimia (Raitar, Suceava)
  • Adrian Petre (Carne și sare, București)
  • Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău)
  • Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș)
  • Cătălin Angheru (antreprenor, București)
  • Florin Stîngă (Sergiana, Brașov)
  • Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj)

Juniorii:

  • Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj)
  • Petre Niță (Carmangeria Ozana, București)

Juniorii vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher.

Ei sunt coordonați pe tot parcursul antrenamentelor de Cosmin Moldovan, CEO Moldovan Carmangerie, inițiator al proiectului și viitor jurat în cadrul WBC 2025, Florin Moroșanu, director executiv al Fundației „Ștefan Moldovan” și project manager al echipei, Marius Verdeși, designerul culinar al echipei și fondatorul Zimbria și Gelu Vișan, creator de rețete și managerul Cantinei Primăriei Cluj-Napoca.