Companiile care vor să se extindă, care vor să facă investiţii, care au bani din resurse proprii sau linii de credite deschise, au piaţă, au deja sau pot lua mai multe comenzi, dar nu au oameni, nu au cu cine. În aproape toate sectoarele economiei există această problemă. De altfel, toată lumea occidentală se confruntă cu aceeaşi situaţie.

Suntem într-o criză economică, scade puterea de cumpărare, dar piaţa forţei de muncă pare să nu fie afectată, cel puţin până acum. Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online, a spus la ZF Live că oferta de locuri de muncă din partea companiilor – 250.000 – este peste 2021 şi peste 2019, care a fost cel mai bun an din punct de vedere al ofertelor afişate de către firme.

Dar la polul opus, cererea din partea candidaţilor este în scădere faţă de 2019, deşi salariile au crescut cu 10% faţă de anul trecut. Chiar şi aşa, ofertele companiilor nu sunt suficient de tentante pentru cei care îşi caută un job, sau pentru cei care stau acasă şi nu-şi caută un job, dar ar putea lucra.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

“Tot ce se întâmplă în România se întâmplă peste tot în lume și uitați-vă ce se întâmplă cu aeroporturile și companiile aeriene. Dar, analizând situația din România, sunt anumite explicații.

Unu, din ce în ce mai mulți oameni nu vor să mai lucreze la negru, la gri sau cu bani în plic, chiar dacă câștigul este sau ar putea fi mai mare decât un salariu lunar. Această situație va câștiga teren.

Doi, sunt oameni care nu prea mai vor să lucreze în aceste sectoare stigmatizate sau care pică la prima adiere de criză.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.