• În 2025, sunt 3.028 miliardari în lume, conform Forbes.
  • Averea miliardarilor lumii ajunge la 1.610 miliarde $.
  • SUA domină topul cu 902 miliardari, apoi China cu 516.
  • Elon Musk revine primul loc, cu avere estimată la 342 miliarde $.
  • 15 miliardari au peste 100 miliarde $, față de 14 anul trecut.
  • 67% dintre miliardari sunt self-made, 406 sunt femei.
  • Trump își dublează averea la 5,1 miliarde $ datorită criptomonedelor.
  • 288 de noi miliardari intră în clasament, inclusiv Arnold Schwarzenegger.
  • 107 miliardari ies din top din cauza scăderilor de pe burse.
  • În 2024, în topul Forbes era românul Daniel Dines, fonadorul UiPath.
  • Daniel Dines are o avere estimată la 1,3 mld. $.
  • În topul Forbes intră și Adrian şi Dragoș Pavăl, fondatorii DIY Dedeman.
  • Adrian și Dragoș Pavăl au o avere estimată la 2,7 mld. $.

Lumea miliardarilor nu a fost niciodată mai mare și mai bogată. În 2025, 3.028 de miliardari controlează o avere totală de 1.610 miliade de dolari, o sumă mai mare decât PIB-ul oricărei țări, în afară de SUA și China, arată ultimul top al revistei Forbes.

Cei mai bogați 15 oameni ai planetei au împreună 2.400 miliarde de dolari, mai mult decât jumătate din cei mai „săraci” 1.500 de miliardari. Elon Musk revine pe primul loc, cu 342 miliarde de dolari, urmat de Mark Zuckerberg cu 216 miliarde $ și Jeff Bezos cu 215 miliarde $. SUA rămâne lider absolut, cu 902 miliardari.

Pe lângă giganții din tehnologie, miliardarii din criptomonede și AI își cresc averile rapid, în timp ce 107 foști miliardari cad din clasament. Într-o lume economică incertă, cine câștigă cu adevărat din schimbările globale?

Titlurile zilei

UE pregătește o amendă de 1 mld.$ pentru platforma X
OPEC+ crește producția de petrol pentru luna mai
China impune un tarif vamal de 34% pentru produsele din SUA
Giganții auto rezistă cu brio tarifelor masive „Trumpiste”
Cei mai bogați 500 de oameni din lume pierd 208 mld.$ într-o singură zi
TRUMP PUNE TAXE, BURSELE TAXEAZĂ. PIERDERI ISTORICE PE BURSĂ

Ce spune Cristian Hostiuc, director-editorial, Ziarul Financiar, pentru Aleph Business?

Într-o lume atât de volatilă economic și geopolitic, care sunt industriile care generează azi cei mai mulți bani? Tehnologia, A.I.-ul?

„Păi acestea sunt singurele. Singurele care pot fi scalate fără să investești prea mult. Odată ce ai descoperit ceva, odată ce ai un produs sau un serviciu, el poate fi scalat foarte, foarte rapid. Uită-te cum este AI-ul sau OpenAI, sau chiar și mașinile, în cazul lui Elon Musk. Deci modelul poate fi scalat extrem de rapid și cel care este principalul acționar în acele companii beneficiază cel mai mult. Sunt alte domenii, cum este retail-ul, pentru că și aici avem foarte mulți miliardari americani, care nu poate fi scalat chiar atât de rapid. Este într-adevăr mai stabil pentru miliardari din Walmart, dar modelul lor nu poate fi vândut, ca să spunem așa, foarte rapid, în întreaga lume, cum este vândută o idee tehnologică, un produs sau OpenAI”, spune Fini.

⁠Care sunt cele mai mari provocări pentru miliardarii de azi? Poate inflația, taxele, reglementările, birocrația sau altceva?

„Nu, niciunul din acestea. Ei nu au această problemă. Adică, pentru ei, viața de zi cu zi nu are nicio semnificație din acest punct de vedere. Pentru ei, ei se gândesc cum pot să creeze un produs sau un serviciu ceva mai bun. Bineînțeles, este așa frumos să fii într-un clasament, dar odată ce-ai făcut, să zicem, primul milion sau prima sută de milioane, restul nu mai contează. O să ai și 200, și 300, și 400 de miliarde de dolari și nu se schimbă nimic. Nu mănânci mai mult sau nu te îmbraci mai bine”, adaugă Fini.