• Industria bancară este rigidă și suprareglementată, ceea ce reduce flexibilitatea necesară în mediul economic actual și o face mai puțin atractivă pentru antreprenori.
  • Percepția publică asupra bancherilor s-a deteriorat, mai ales după criza financiară, când mulți clienți resimt lipsa de sprijin din partea băncilor în momente critice.
  • Salvările financiare acordate de guverne băncilor amplificî nemulțumirea populației, care consideră incorect ca banii contribuabililor să fie folosiți pentru a susține instituții deja privilegiate.

În ultimii ani, industria bancară își pierde din atractivitate, atât pentru antreprenori, cât și pentru publicul larg.

Deși odinioară bancherii erau priviți cu admirație, reglementările stricte, crizele financiare și percepția negativă asupra instituțiilor financiare schimbă radical această imagine. În acest context, ideea de a deține o bancă nu mai pare la fel de tentantă ca în trecut.

Ce spune Bogdan Speteanu la Viața ta e un business?

„Sincer, nu, nu mi-aș deschide o bancă. Poate părea un răspuns surprinzător. Nu știu, acum depinde evident de circumstanțe, dar în continuare domeniul bancar este suprareglementat, iar asta cumva eu o văd ca un minus, evident, apropo de acea flexibilitate de care spuneam că e esențială în ziua de azi”, spune Speteanu.

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

Acum 30 de ani oamenii îi admireau pe bancheri. Spuneam la început că era cumva un job aspirațional. Cred că la fel lucrurile s-au schimbat dramatic, tot probabil că după criza de la care tot revenim. Cumva, unul la mână, a ieșit din faptul că atunci au fost foarte multe credite neperformante, cum bine știm, și mulți clienți au simțit, cel puțin în perspectiva lor, da, aceea zicală că banca îți ia umbrela când plouă afară. S-a întâmplat.

Și doi, cred că și acele bail-out-uri, da, făcute de guverne, n-au ajutat prea mult, pentru că, evident, populația a zis, voi oricum aveți salarii mari, aveți, dar de ce să vă salveze statul care până la urmă tot noi suntem, dacă până la urmă acei bani vin din banii contribuabilor?”, conchide Speteanu.