- Flexibilitatea și munca remote rămân priorități pentru angajatori.
- Angajatorii se concentrează pe diversitate.
- Munca hibridă devine normă, nu o excepție.
- Sunt competențele soft importante?
Cel mai mare târg de recrutare din România, „Angajatori de Top 2025”, s-a încheiat. Târgul organizat de Catalyst Solutions lasă în urmă concluzii importante despre evoluția pieței muncii. Angajatorii și candidații discută despre tendințele actuale, noile așteptări și provocările viitoare. Flexibilitatea, inteligența artificială în recrutare și beneficiile personalizate sunt printre subiectele cele mai dezbătute.
Advertisment
Ce spune Dragoș Gheban, cofondator, Catalyst Solutions, pentru Aleph Business?
La fiecare ediție a târgului, anumite industrii sunt mai active în recrutare decât altele. În 2025, care sunt sectoarele cu cele mai multe oportunități și unde există cel mai mare deficit de forță de muncă?
„Sectoarele la această ediție au fost destul de variate. Aș spune că retail-ul, care recrutează destul de mult în acest moment, atât pentru zona de magazine cât și pentru sediile centrale, a fost printre primele industrie prezente la eveniment. Apoi, centrele de servicii care prestează servicii internaționale au venit iarăși într-un număr foarte mare. Acestea sunt companii care, în general, recrutează candidați care vorbesc a doua limbă străină.
Și cred că, alături de sectorul IT, este zona cu cele mai mari dezechilibre din piață. Mă refer aici la un dezechilibru între numărul foarte mare de oportunități și numărul relativ mic de candidați care vorbesc sau își doresc un job de acest tip sau vorbesc cu o a doua limbă străină foarte bine. Dintr-o analiză pe care am făcut-o noi recent, cam 10% din joburile publicate pentru candidații cu studii superioare cer o a doua limbă străină pe lângă limba engleză. Și, evident, nu sunt suficient candidați pe măsura oportunităților pentru că aceste companii din zona de BPO și Services cresc într-un ritm destul de accelerat, inclusiv într-un an cum e 2025”, spune el.
Titlurile zilei
Mulți candidați, în special tinerii, se tem că lipsa experienței îi dezavantajează. În realitate, angajatorii încep să pună un accent mai mare pe abilități precum adaptabilitatea și gândirea critică. Cum se schimbă balanța între experiență și potențialul de învățare?
„Aici e un paradox pe care candidații simt că trebuie să-l depășească, cei aflați la început de carieră. Noi îl numim paradoxul fără experiență. Nu am experiență, ca urmare nu mă angajez. Nu mă angajez, deci nu am de unde să capăt experiență. De fapt, există o scurtătură pentru a ocoli acest paradox și anume, companiile nu caută fix experiență de muncă într-un domeniu asemănător cât mai degrabă orice tip de experiență pe care candidații reușesc să o dobândească în timpul studiilor. Poate fi vorba de voluntariat, pot fi stagii de practică, programe de intern și programe de trainee.
Orice tip de experiență extracurriculară este benefică în momentul în care începi să-ți cauți un job și cu cât reușești să-ți dai seama mai repede de lucrul ăsta și să începi să adaugi astfel de experiențe în CV-ul tău din anul întâi de facultate chiar, cu atât vei avea probleme mult mai mici în momentul în care începi să-ți cauți un loc de muncă. Ba chiar nu ai probleme, ai un atuu și te poți diferenția ușor de restul candidaților din piață. Contează evident și atitudinea. Motivația pentru domeniul, faptul că te-ai informat pentru că de aici se vede motivația. În momentul în care ajungi la interviu, ai întrebări, ești curios, vrei să afli mai multe și ca urmare, pregătirea asta înainte de procesul de selecție este foarte importantă și te poate ajuta să transmiți acest criteriu care este foarte important pentru angajatori, motivația. Și flexibilitatea este un alt domeniu, un alt criteriu.
Companiile s-au schimbat destul de mult. 2020, pandemie, după aceea readaptarea la modelul curent de business, reîntoarcerea la un model hibrid. Foarte multe modificări în business și atunci companiile caută candidați care sunt flexibili, care pot învăța repede abilități noi și care sunt dispuși să facă asta”, adaugă el.