• În 2023, numeroase restaurante au obținut noi stele Michelin.
  • Alte restaurante s-au remarcat fie printr-un preparat deosebit, fie prin servicii.
  • Stockholm, Paris, New York sau Bangkok sunt doar câteva dintre orașele ieșite în evidență.

2023 a fost anul multor restaurante care au scos în evidență multe orașe pe plan gastronomic. Multe restaurante au obținut prima stea Michelin, o stea în plus sau au intrat în top 100 al unor publicații.

În zona scandinavă se remarcă Frantzen, în Stockholm. Restaurantul suedez te trimite direct în secolul al 19-lea. Are 3 stele Michelin, un design vintage și se întinde pe 3 etaje.

Conceptul unic în Europa presupune întâmpinarea oaspeților, servirea de gustări și vizitarea întregii clădiri. Apoi, clienții sunt așezați la masă pentru a-și alege meniul pregătit de chef Bjorn Frantzén.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

O altă variantă este Le Tour d’Argent. La Paris, lângă Notre Dame. Se redeschide cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2024.

Ce îl face special? O pivniță de vinuri cu 320.000 de sticle și o rețetă de rață celebră în întreaga lume pentru istoria de 441 de ani.

Prețul unui meniu de prânz începe de la 150 de euro, iar pentru o cină de la 360 de euro.

Rămânem în zona metropolitană și ajungem la Manchester. ”Where the light gets in” are o stea verde Michelin și este situat la ultimul etaj al unui depozit de cafea victorian.

Meniul include dish-uri preparate cu ce este mai fresh de la fermierii și pescarii locali în ziua respectivă. Unul dintre preparatele populare? Prăjitura infuzată cu smântână de prune.

Ce restaurante se remarcă pe alte continente?

Le Bernardin este un restaurant francez, cu fructe de mare, din Midtown Manhattan, New York. Gilbert Le Coze și sora lui au deschis primul restaurant la Paris în 1972: Les Moines de St. Bernardin.

Are 3 stele Michelin si 4 de la New York Times, la 3 luni de la deschidere. Ce variante oferă? Homar, foie gras, ciuperci sau trufe. Un meniu de degustare costă 300 de dolari.

Ajungem și pe continentul asiatic, la Sorn, în Bangkok, Thailanda. Unde 99% dintre ingrediente provin din sudul Thailandei.

Meniul cuprinde în jur de 22 de feluri de mâncare. Printre preparate se numără: o mini-cupă de castraveți, umplută cu pastă de chili și acoperită cu caju prăjit și homar în 7 culori din Phuket acoperit cu sos thailandez de fructe de mare.

Ce îl mai recomandă? Nuggets-urile de crab acoperit cu curry și icre.