UPDATE: Un nou ETF va fi listat în curând la Bursa de Valori Bucureşti. Radu Hanga, preşedintele BVB: Cu o paletă cât mai largă de companii, putem construi alţi indici sectoriali care să fie bază pentru ETF-uri

„Avem deja trei ETF-uri listate la bursă care cumulează active de aproxi­mativ 500 mil. lei. Toată fami­lia aceasta de indici pe care noi o avem, inclusiv acest ultim indice, poate constitui o bază pentru admi­nistratorii de fonduri ca ei să construiască ETF-uri care să le urmărească structura şi să le permită investitorilor mai mici care nu vor să-şi construiască în mod direct portofolii să investească în nişte vehicule care le dau expunere faţă de cele mai importante companii listate la bursă. Ne aşteptăm să apară foarte curând la bursă un ETF“, spune Radu Hanga, preşedintele BVB.

Ce mai declară Radu Hanga pentru Aleph Business

„Vorbind de indicele nou, mi-ar plăcea tare mult să vedem cât mai bine reprezentate sectoa­rele importante din economia românească la bursă.“

„Dacă aducem la bursă companiile mari din sectoarele care contribuie la PIB-ul local, tehnologic, agribusiness, construcţii, cu atât mai mult putem construi ulterior. Dacă avem o paletă cât mai largă de companii, putem construi alţi indici sectoriali care să fie bază pentru ETF-uri şi să dea acces investitorilor de retail către o gamă mai largă de sectoare de activitate. Mi-ar plăcea să văd toate numele mari locale din sectoarele importante ale economiei româneşti listate la bursă”.

Vedem o performanţă foarte bună a pieţei. Suntem între cele mai performante pieţe la nivel global. Dincolo de evoluţia preţurilor, vedem o evoluţie foarte bună a numărului de investitori. Dacă ne uităm la cifrele raportate la sfârşitul primului trimestru, am depăşit 190.000 de conturi deschide la companiile de brokeraj şi probabil la jumătatea anului vom depăşi nivelul de 200.000 de conturi.

Atunci când vorbeşti despre bursă, beneficiul tangibil este accesul la capital. Beneficiul intangibil este vizibilitatea pe care ţi-o dă faptul că te urci pe scena bursei ca şi companie. Valoarea oricărei scene o dă audienţa. Dacă privim bursa ca pe o scenă, valoarea de imagine a bursei este dată de numărul de investitori. Valoarea Bursei de Valori creşte prin faptul că ne apropiem şi probabil vom depăşi pragul de 200.000 de investitori care tranzacţionează la bursă.

Avem o serie de proiecte care să ne ajute să creştem vizibilitatea bursei pentru a ne poziţiona ca platformă nu doar de finanţare, ci şi de susţinere a creşterii în cazul companiilor locale. Avem programul BVB Arena, o scenă pe care o construim pentru companiile româneşti, pentru antreprenorii locali care nu au venit încă spre bursă, prin care îi ajutăm să îşi facă vizibile poveştile lor de business şi modul în care investitorii îi pot ajuta în dezvoltarea acestor poveşti. Dincolo de asta, avem implicare pe partea de educaţie şi guvernanţă.

Un moment istoric important, în următorii 5-10 ani vom vedea probabil prima succesiune la nivel de familie, tranziţia de la prima la a doua generaţie de antreprenori, de regulă un moment foarte dificil în viaţa oricărei companii. Ne dorim ca bursa să fie una dintre opţiunile pe care să le folosească antreprenorii români atunci când îşi proiectează viitorul companiilor lor, chiar şi după momentul retragerii.

BVB are un nou indice: BET-EF

BVB are un indice nou: BET-EF. Luni, 29 iulie 2024, noul indice bursier, Bucharest Exchange Trading Energy, Utilities and Financials (BET-EF), intră la tranzacționare. Indicele reprezintă cele mai bine reprezentate sectoare de activitate din piața de capital românească: energie, utilități și financiar.

BET-EF este un indice de preț care reflectă evoluția companiilor românești listate pe Piața Reglementată a BVB. Companiile incluse în indice sunt selectate în funcție de lichiditat și în funcție de capitalizare free-float, pentru a asigura că doar cele mai lichide și mai mari companii din cele trei sectoare de activitate fac parte din componența indicelui. Ponderea maximă a unei companii în indice este de 20%.

Ce companii include BET-EF

1. Banca Transilvania (simbol: TLV)

2. OMV Petrom (simbol: SNP)

3. S.P.E.E.H. Hidroelectrica (simbol: H2O)

4. S.N.G.N. Romgaz (simbol: SNG)

5. BRD – Groupe Societe Generale (simbol: BRD)

6. S.N. Nuclearelectrica (simbol: SNN)

7. Societatea Energetica Electrica (simbol: EL)

8. S.N.T.G.N. Transgaz (simbol: TGN)

9. C.N.T.E.E. Transelectrica (simbol: TEL)

10. Premier Energy (simbol: PE)

11. Bursa de Valori Bucuresti (simbol: BVB)

Cum începe tranzacționarea noul indice

BET-EF începe tranzacționarea luni, 29 iulie 2024, la valoarea de 1.000 de puncte. Capitalizarea tuturor companiilor românești din cele trei sectoare de activitate acoperite de BET-EF reprezintă 200 miliarde lei, circa 58% din totalul capitalizării segmentului principal de la bursă.

Similar celorlalți indici din familia de indici BET, BET-EF va fi ajustat trimestrial în cadrul ajustărilor periodice ale indicilor BVB. Manualul noului indice, precum și secțiunea dedicată acestuia, vor fi disponibile pe website-ul BVB.

Lansarea indicelui BET-EF vine în contextul unei creșteri de 25% a capitalizării tuturor companiilor listate pe segmentul principal al bursei în ultimul an, care depășește 350 miliarde de lei. Noul indice oferă investitorilor o modalitate de a urmări performanța companiilor din sectoarele cheie ale economiei românești, energie, utilități și financiar, listate la Bursa de Valori București.

Ce spune Radu Hanga, președintele BVB

„Vedem o performanţă foarte bună a pieţei. Suntem între cele mai performante pieţe la nivel global. Dincolo de evoluţia preţurilor, vedem o evoluţie foarte bună a numărului de investitori. Dacă ne uităm la cifrele raportate la sfârşitul primului trimestru, am depăşit 190.000 de conturi deschide la companiile de brokeraj şi probabil la jumătatea anului vom depăşi nivelul de 200.000 de conturi.

Atunci când vorbeşti despre bursă, beneficiul tangibil este accesul la capital. Beneficiul intangibil este vizibilitatea pe care ţi-o dă faptul că te urci pe scena bursei ca şi companie. Valoarea oricărei scene o dă audienţa. Dacă privim bursa ca pe o scenă, valoarea de imagine a bursei este dată de numărul de investitori. Valoarea Bursei de Valori creşte prin faptul că ne apropiem şi probabil vom depăşi pragul de 200.000 de investitori care tranzacţionează la bursă.”

Exit mobile version