• În 2025, deficitul bugetar va fi menținut la 7% din PIB, fără majorări de TVA sau impozit pe venitul persoanelor fizice, utilizând actualul sistem fiscal, scrie ZF.
  • Guvernul va susține economia prin investiții masive și va valorifica fondurile europene pentru a asigura o creștere economică solidă de 2,5% în 2025.
  • Statul se angajează să mențină predictibilitatea fiscală și să reducă cheltuielile publice, concentrându-se pe calitatea serviciilor și limitarea costurilor administrative.

Ministrul finanțelor, Tánczos Barna, prezintă la conferința Deloitte/ZF o imagine a economiei și bugetului României pentru anul 2025 și subliniază angajamentele guvernului de a menține deficitul bugetar în limite sustenabile și de a susține investițiile fără creșteri de taxe, scrie ZF.

Ce se întâmplă cu deficitul bugetar în 2025?

Ministrul confirmă că deficitul bugetar va fi menținut la 7% din PIB, conform angajamentelor asumate.

Pentru a respecta acest obiectiv, nu vor exista modificări în sistemul de impozitare. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) și impozitul pe venitul persoanelor fizice vor rămâne neschimbate, iar bugetul va fi construit pe actualul sistem fiscal.

Titlurile zilei

ROMÂNIA MENȚINE STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025
CUMPĂRĂ MUSK TIKTOK?
DATABRICKS OBȚINE O FINANȚARE DE PESTE 5 MILIARDE DE DOLARI
MUSK LA CASA ALBĂ?
CE AU CITIT ROMÂNII ÎN 2024?
PREȚUL PETROLULUI URCĂ CU 2%

Ce ajustări bugetare vor fi făcute?

Anul 2025 este considerat unul al solidarității, din cauza cheltuielilor crescute din 2024, a majorării salariilor, sporirea cheltuielilor de funcționare și alocărilor mai mari pentru investiții.

Aceste cheltuieli cresc deficitul la 8,6% în 2024, ceea ce impune măsuri de ajustare prin ordonanțe multisectoriale. Ministrul subliniază importanța deciziilor responsabile cu privire la cheltuielile statului.

„Anul 2025 ar trebui să fie un an al solidarităţii în primul şi primul rând din cauza modului în care a fost încheiat 2024. Au fost majorări salarii, au fost crescute anumite cheltuieli de funcţionare şi s-au alocat sume considerabil mai mari şi pentru investiţii. A fost un an în care deficitul a crescut, a ajuns la 8,6% în principiu, vom închide zilele următoare şi vă pot spune, trebuie să fie un an al solidarităţii pentru că la aceste cheltuieli statul trebuie să ia decizii cu privire la cheltuielile proprii”, spune Barna.

Investițiile sunt prioritare

În 2025, prioritatea guvernului este să sprijine mediul de afaceri prin investiții masive, ce asigură utilizarea eficientă a fondurilor europene, care necesită cofinanțare din bugetul național.

Investițiile vor contribui la o creștere economică solidă, estimată la 2,5%, și vor valorifica oportunitățile din sectoarele public și privat.

„Cu prioritate va trebui să folosim fondurile europene, sunt şi banii de la buget, pentru că multe componente sunt cu cofinanţare şi fără bani de la buget nu vor putea să meargă nici investiţiile din bani europeni”, adaugă Barna.

Care sunt parteneriatele statului cu cetățenii și mediul de afaceri?

Ministrul evidențiază nevoia ca statul să devină un partener predictibil și eficient, prin reducerea cheltuielilor publice și îmbunătățirea calității serviciilor oferite cetățenilor și antreprenorilor. Costurile serviciilor publice trebuie limitate atât ca sume, cât și ca număr de personal.

Rămâne sistemul fiscal stabil în 2025?

Guvernul se angajează să nu modifice sistemul fiscal pe termen scurt și să evite schimbări neașteptate precum cele realizate prin ordonanța de urgență de la finalul anului 2024.

Aceste măsuri urmăresc să asigure predictibilitatea și credibilitatea sistemului fiscal, în concordanță cu jaloanele stabilite în cadrul PNRR.

„Statul trebuie să se angajeze că nu modifică de fiecare dată sistemul de impozitare, sistemul fiscal să nu se modifice de azi pe mâine. Sper ca chestiunea din decembrie (OUG trenuleţ – n red.) să fie ultima dată când s-a întâmplat ce s-a întâmplat, erau presiuni în acel moment, în ultimele zile din an, era o ordonanţă care trebuia dată şi exista un angajament în faţa comisiei pe mai multe paliere astfel încât să închidem jaloane din PNRR şi să intrăm pe o traiectorie de credibilitate şi predictibilitate în ceea ce priveşte sistemul de corectare-taxare”, declară Ministrul.

Bugetul pentru 2025 reflectă un echilibru între consolidarea fiscală, susținerea investițiilor și stabilitatea mediului economic, cu scopul de a menține România pe o traiectorie de creștere economică durabilă.