• Studiu: dacă toate țările ar taxa ca Spania, ar strânge 2.000 mld. $/an.
  • Spania taxează cu 3,5% averile de peste 10 mil. €.
  • Tax Justice Network recomandă ca toate țările să preia modelul.

Dacă rămânem în urmă în UE la colectarea TVA-ului, măcar să luăm exemplu la taxe. Să facem taxe mai mari pentru bogați și să ușurăm povara asupra angajaților.

Țările pot colecta 2.000 miliarde de dolari pe an la nivel global dacă urmează exemplul Spaniei în impozitarea averilor mari, conform raportului Tax Justice Network. În medie, jumătate din populație deține 3% din averea fiecărei țări, în timp ce cei mai bogați 0,5% dețin un sfert din avere.

În Spania, impozitul pe avere se aplică astfel:

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
  • 1,7% pentru averile de peste 3 milioane de euro
  • 3,5% pentru averile de peste 10 milioane de euro

Dacă luăm în considerare măsuri similare, trebuie să avem în vedere două aspecte:

  1. Bogăția extremă destabilizează economia. Dacă nu impozitezi adecvat averea, consumul nu crește suficient. Impozitele mai mici pe avere, cum sunt dividendele și câștigurile de capital, comparativ cu impozitele mai mari pe salarii, contribuie la acumularea excesivă de avere și scad productivitatea economică. Aceasta duce la rezultate slabe, cum ar fi niveluri educaționale mai scăzute și o durată de viață mai scurtă pentru persoanele cu salarii mici și medii.
  2. Impozitarea mai mare a bogaților poate duce la relocarea lor în alte țări sau paradisuri fiscale. Totuși, doar 0,01% dintre cele mai bogate gospodării s-au relocat după reformele din Norvegia, Suedia și Danemarca. De exemplu, Elon Musk, Mark Zuckerberg și Larry Ellison aleg salarii mici pentru a beneficia de compensații mai mari. În G20, 68% dintre adulți doresc impozite mai mari pentru bogați, iar aproape trei sferturi dintre milionarii chestionați sprijină impozitele mai mari asupra averii și consideră că bogăția extremă amenință democrația.

Propunerea actuală G20 este un impozit minim pe avere de 2% pentru miliardari, care este bine primită. În România, taxele pe salariul minim sunt cele mai mari din UE, iar pentru salariul mediu suntem pe locul 8. Avem impozite pe bunuri și venituri, dar nu pe avere. Există un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri ce depășește 50 milioane euro. Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plătește impozit pe profit. De asemenea, există impozite suplimentare pentru veniturile și bunurile de lux:

  • 0,3% pe diferența dintre valoarea imobilelor mai mari de 500.000 euro și plafon
  • Taxă specială pentru mașinile mai scumpe de 75.000 euro
  • Veniturile fără proveniență dovedită se impozitează cu 70%