• Bogații lumii se confruntă cu situații și stări de anxietate, izolare și paranoia, scrie CNBC.
  • Bogații spun că relațiile lor depind de ce au de oferit și oamenii îi văd ca pe niște obiecte si mașinării.
  • Oamenii văd nesemnificative preocupările de sănătate mintală ale celor bogați, spune Paul Hokemeyer, un psihoterapeut clinic care îi tratează pe ultrabogați.

Bogăția vine cu stări de anxietate, izolare, paranoia și depresie, spun psihoterapeuții. „Majoritatea oamenilor nu pot înțelege cât de bogați pot avea probleme. Ei resping preocupările de sănătate mintală ale oamenilor bogați ca fiind nesemnificative și de importanță diminuată”, a declarat Paul Hokemeyer, un psihoterapeut clinic care tratează cei ultra bogați, pentru CNBC.  

Care sunt sentimentele cu care se confruntă bogații?

Una din primele stări cu care se cofruntă clienții lui Hokemeyer este izolarea cronică „relațiile lor devin definite pentru ceea ce pot oferi altora, mai degrabă decât pentru ceea ce sunt ei înșiși.”, spune Hokemeyer.

„Oamenii cred că cei bogați sunt norocoși și fericiți, ceea ce nu e adevărat”, spune Amanda Falkson, un psihoterapeut specializat în consiliere de avere la Psychotherapy City.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Falkson spune că și bogații se confruntă emoții cum ar fi durerea, traumele, pierderile și relațiile provocatoare. Presiunea în schimb este asupra modului în care sunt cheltuiți banii și în cine să aibă încredere.

Bogăția poate determina oamenii din jurul celor super bogați să-i vadă ca pe niște obiecte, spune Hokemeyer.

Există o diferență între cei care și-au câștigat averea și cei care au moștenit-o sau au ajuns dintr-o dată pe o sumă mare de bani.

Oamenii care s-au îmbogățit ca urmare a propriilor realizări se simt responsabili pentru traiectoria vieții lor și au încredere în capacitatea lor de a câștiga din nou bani în cazul în care îi pierd.

În schimb, cei care se trezesc peste noapte bogați, fie prin moștenire, fie prin vânzarea unei afaceri, se adaptează mai greu la noua lor putere, la cheltuieli, statut și circumstanțe, spun psihoterapeuții. Sunt mai puțin încrezători în gestionarea și menținerea averii lor.

“Când nu este nevoie să lucrezi, de unde îți iei inspirația, scopului și structura? Devii un semn de dolar? Unde mă potrivesc social acum că nu mai fac parte din lumea mea veche?” sunt unele dintre întrebările clienților lui Falkson.