Salariul mediu net a fost în luna mai de 3492 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%) şi în creştere faţă de mai 2020 cu 9,8%, cele mai mari valori fiind în continuare în industria IT, de 8192 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1850 lei), arată datele INS publicate luni.
Advertisment
Indicele câştigului salarial real a fost 105,8% pentru luna mai 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 97,6% faţă de aprilie 2021.
Câştigul salarial mediu brut a fost 5695 lei, cu 109 lei (-1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021.
Titlurile zilei
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 226,6%, cu 5,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2021.
În luna mai, în majoritatea activităţilor economie nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât ȋn luna aprilie, ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au fost în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cu 21%, şi în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), telecomunicaţii, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, între 14% şi 16%.
Scăderei cuprinse între 5,5% şi 8,5% au fost înregistrate în mai în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din tutun.
Salariul mediu net din alte activităţi extractive, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), transporturi pe apă, fabricarea băuturilor s-a redus cu valori ntre 3,5% şi 5%.
Ȋn anumite activităţi economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri au fost în mai în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 14,5%, precum şi în activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, hoteluri şi restaurante, între 3,5% şi 6,5%.
O uşoară majorare a salariului mediu net, între 1% şi 2,5%, a fost înregistrată şi în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare).
În sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut în mai, faţă de aprilie, în învăţământ (Ă5,3% ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţie publică (Ă0,1%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,8%).